Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzeria totalförstörd i misstänkt mordbrand

/
  • ”De här skorna vill väl ingen köpa nu”, säger fastighetsägaren tillika skomakaren John Skyttmark när han känner röklukten på skorna av filt.
  • I går hade polisen spärrat av området kring pizzerian och i dag måndag börjar teknikerna sin jakt på spår hur elden startat. Foto: Henrik Flygare
  • Räddningsledaren Torgeir Skåle och Elving Anderssonvid räddningstjänsten i Änge är oroliga över alla bränder under senare tid.

Natten mot söndagen totalförstördes pizzeran i Änge vid en brand. Det är fjärde branden i området på knappt två månader.

– Det kan inte vara en slump, säger räddningsledaren Torgeir Skåle.

Annons

Larmet gick 01.49 och räddningskåren var på plats efter 3-4 minuter och då var det en fullständigt utvecklad brand på bottenvåningen av huset där pizzerian finns.

– Vi tror att branden är anlagd, säger Torgeir Skåle vidare. Allt tyder på det, vittnen har även sett ett fordon avlägsna sig från platsen.

Branden har tydligen börjat i själva restaurangen och när räddningskåren kom till platsen exploderade det i lokalerna, en så stark explosion att grejerna åkte ut genom sidodörren till parkeringen.

Även fönsterrutorna blåstes ut.

– Troligtvis tyder det på att något brännbart fanns i lokalerna, säger Torgeir Skåle.

Han är bekymrad över att det skett så många bränder på kort tid i området, två jaktstugor och en villa i Kaxås förutom denna brand.Nu blir Ängeborna utan matställe ett tag. Och de nyfikna barnen på plats ville förstås veta om det blev någon ny pizzeria ”annars blir det väldigt långt att åka för att äta pizza”, var budskapet.

Pizzerian i Änge totaltförstördes alltså och de övriga företagen i samma hus blev kraftigt rökskadade och sotiga.

Mellan 500 000 till 1 miljon kronor räknar fastighetsägaren John Skyttmark med att det kommer att kosta att renovera fastigheten igen, ersätta inventarier och ett skoförråd.

Han driver ett skomakeri i övervåningen på fastigheten och han ser ut över förödelsen. Sot och en rökstank som är svår att andas i.

– Det är i varje fall bra att det inte är några vattenskador här, säger han. Nu kanske det går att göra rent alla maskiner, men det beror på vad som händer med skorna.

John Skyttmark tillverkar skor av skinn och filt och helt klart blir branden ett stort avbräck i hans produktion.

– Det är precis nu som säsongen börjar, konstaterar han och luktar på en filtsko. Ingen kommer att vilja köpa de här. I lagret finns skor för 300 000-400 000 kronor.

– Det handlar nog om en miljonsmäll, konstaterar han, all elektricitet är också utslagen.

I lokalerna bredvid huserar ett taxibolag och där ser det om möjligt än värre ut med all sot. Golvet och väggarna är alldeles svarta.

När vi kommer ut ur lokalerna möter vi två barn som stilla undrar ”om laddan klara sig” – som filtskorna heter.

Under eftermiddagen skulle kriminaljouren besöka platsen och höra vittnen och andra om händelsen och i dag, måndag, kommer teknikerna att undersöka platsen.

Vakthavande befäl vid Östersundspolisen säger också att de är medvetna om att det skett många bränder i området och ska förstås undersöka om det finns något samband.

– Men inget tyder på det i dagsläget, säger han.

Mer läsning

Annons