Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle och Lisas nya maskin packar tusen ägg i minuten

/
  • Pelle Sallin beskådar företagets senaste tillskott, den nya tvätt, sortering och förpackningsmaskinen.
  • För att få plats med den nya maskinen har man byggt till 500 kvadratmeter.
  • Carina Lundemo från Kluk jobbar i packeriet. Hon tycker att installationen av den nya maskinen har gått bra, trots vissa inkörningsproblem.
  • Maskinen spottar ur sig tusen tvättade och förpackade ägg i minuten och nu kan Pelle och Lisa fördubbla sin produktion.
  • Här kommer de osorterade äggen in i maskinen. Jörgen Lindblad med den nya lyften, som tar flera tusen ägg åt gången.Pelle Sallin med en del av den nya maskinen. På andra sidan väggen är den andra halvan!
  • 10 procent av äggen sorteras bort. Bland annat de som är för stora eller för små.
  • Foto: Jan Andersson

I måndags var det dags för äggproducenterna Pelle och Lisa i Valne utanför Nälden att provköra sin nya sorterings- och förpackningsmaskin. Den enormt stora apparaten spottar ur sig tusen ägg i minuten och är Sveriges modernaste. Prislappen är tio miljoner kronor.

Annons
- Vi har funderat länge på om vi skulle våga göra en så stor investering till vår anläggning, men eftersom vi har ökat vår produktion med 50 procent de senaste två åren så hade vi inget val.
Det säger företagets vd Pelle Sallin, när han visar upp företagets nyaste stolthet som är byggd i USA och Holland. Med den nya maskinen kommer Pelle och Lisa att kunna fördubbla volymen från 50 ton ägg i veckan till 100 ton.
För att förpackningsmaskinen ska få plats har företaget gjort en utbyggnad på 500 kvadratmeter till en kostnad av fyra miljoner. Maskinen tar upp största delen av den ytan.
- Det är en fantastisk apparat, säger Pelle Sallin. Den både tvättar, genomlyser och sorterar bort dåliga ägg. När det är klart så stämplas varje ägg och förpackas i sina kartonger. Allt sker helt automatiskt och varje timme har den tvättat och förpackat 60 000 ägg.
Pelle och Lisa är en av Sveriges största äggproducenter och företaget startade 1974. Sammanlagt har man 14 anställda i packeriet inklusive chaufförer. Hönserier från hela landet levererar ägg till Valne.
- Vi har 16 000 egna höns i länet men till hela vår produktion så är det drygt 150 000 höns som levererar ägg. Största producenten finns söder om Skara, berättar Sallin.
Han tycker att det skulle vara bäst om företaget kunde få köpa ägg från lokala producenter, eftersom transportkostnaderna är lika kostsamma som lönerna.
- Inte kan vi utnyttja järnvägen heller eftersom ägg är en färskvara och kräver snabb hantering. Men även om vi skulle vilja anlita järnvägen så finns det inga spår till våra producenter.
Pelle Sallin säger att packmaskinen är den sjunde som han har varit med om att installera på företaget sedan starten, men han tror att det blir den sista för hans del.
- Nu blir det mina söner som kommer att få packa upp den åttonde någon gång i framtiden.
Sahlin säger också att det är troligt att företaget kommer att behöva nyanställa tre-fyra personer i framtiden, men för tillfället kommer man inte att behöva några nya i packeriet.
På frågan om hur det går att få tag i ekologiska ägg, som företaget hade svårt att få producenter till tidigare, säger Sallin att det nu har tillkommit flera hönserier som producerar ekologiska ägg och det är över 90 procent av de äggen som kommer från länet.
J Det är en fantastisk apparat. Allt sker helt automatiskt och varje timme har den tvättat och förpackat 60 000 ägg.
Pelle Sallin

Mer läsning

Annons