Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Torsta står kobesiktning på schemat

/

Kor, stetoskop och måttband. Det är kobesiktning som står på schemat för studenterna på utbildningen Husdjur – förutsättningar och behov på Torsta.

– Det är en jätterolig utbildning, säger Henrik Eriksson som vid tillfället gör en bedömning av hjärtslagen på kon Hanna.

Annons

Vid en kobesiktning undersöks hur korna mår.

Studenterna har tilldelats papper som visar kons alla kroppsdelar, där ska de också skriva och bedöma hull, benställning, klövar och magar.

Med hjälp av stetoskop lyssnar de på hjärtats slag.

– Pulsen är ibland svår att hitta på en frisk ko, det är lättare när de är sjuka för då har den tydligare blodgenomströmning men det går jättebra ändå. Studenterna är frågvisa och ambitiösa, säger Anna Beck-Friis, lärare i anatomi och fysiologi.

Utbildningen sträcker sig över ett år och är ett samarbete mellan Jämtland läns institut för landsbygdsutveckling och den norska högskolan i Nord-Trondelag. En liknande utbildning finns i Skåne, men eftersom det är många som inte vill lämna Jämtland och klimatet är annorlunda i södra Sverige så startades utbildningen här i länet.

– Det är både kul och nödvändigt, man kan nyttja utbildningen senare i arbetslivet. Det är faktiskt över förväntningarna, säger studenten Marit Olsson.

– Vi är bara 16 stycken så det blir personligt och vi lär känna varandra väldigt bra, tillägger Sanna Sahlin.

Vid kon Ida står Anna Johansson och Caroline Behm och märker ut delarna på kon med en tavelkrita som inte biter fast, men båda konstaterar att de lärt sig mycket nytt.

– Av det jag lärt mig har jag fått en känsla att vissa bönder hittills gjort fel när de inrett båsen till korna. De har för lite spån vilket kan orsaka liggsår. Det ska vara mjukt golv och riktigt halm säger Anna Johansson.

Kobesiktningen avslutas med att studenterna skriver en slutlig rapport.

Mer läsning

Annons