Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar avslag på vinterbete

Jiingevaerie sameby överklagar beslutet om bygge av fem vindkraftverk på vinterbetesmarkerna.

Annons

Den rättsliga processen om Jiingevaeries vinterbetesområden fortsätter i Svea hovrätt. Problemet, som samebyn pekar på, är att Sundsvalls kommun har tillåtit Svenska vindbolaget AB att bygga fem vindkraftverk i ett område i Sundsvalls kommun, fastigheten Holms-Västbyn 1:5.

Det är där Jiingevaeries sameby har ett av sina vinterbetesområden.

"På grund av det höga exploateringstryck som redan finns inom samebyn är det ej längre möjligt att finna ersättningsområden. Detta medför på sikt att existensen för flera renskötselföretag hotas och att samebyns verksamhet blir ekonomiskt ohållbar", skriver samebyn i sin överklagan till Svea hovrätt.

Motparten, Svenska vindbolaget AB, har dock hävdat att samebyn dels inte har talesrätt i målet eftersom byn inte är sakägare och dels anser bolaget att "...det fullständigt saknas grund för påståendet att vindkraft på den aktuella platsen skulle kunna få någon praktisk inverkan på samebyns rennäringsverksamhet".

Mark- och miljödomstolen har visserligen givit samebyn rätt att föra talan i målet, men har avslagit överklagan - en överklagan som nu är skickad vidare till Svea hovrätt för avgörande.

Mer läsning

Annons