Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omplacerad polis har väntat i sju månader på besked

/
  • ”Den behandling jag fått utstå har ingen proportion till det påstådda brottet”, säger Mikael Lundberg, som tidigare jobbade som vakthavande befäl i Östersund. Foto: jan Andersson

– Den behandling jag fått utstå har ingen proportion till det påstådda brottet. Jag vänder mig emot hur polisledningen på egen hand kan leka domare och straffa mig utan att förundersökningen är klar eller utan att någon vet om det blir något åtal.

Annons

Det säger Mikael Lundberg som är anställd som kommissarie inom Jämtlandspolisen. I flera år har han jobbat som vakthavande befäl i Östersund och han har trivts med sitt jobb och sitt arbetslag.

Den 13 juni förändrades allt för Mikael Lundberg och sedan den dagen har hans liv sett helt annorlunda ut.

Det var när polisen omhändertog en misstänkt för narkotikabrott som det påstådda brottet skedde. När tabletterna mannen hade på sig räknades, slängdes en av dessa i papperskorgen men togs upp igen efter någon timme och lades bland de övriga.

När polisledningen fick kännedom om saken kallades Lundberg till förhör.

– Jag vill inte diskutera själva gärningen jag är misstänkt för eftersom det skulle kunna förekomma förundersökningen och en eventuell rättegång, utan det jag reagerar emot är det sätt som polisledningen har agerat mot mig, säger Lundberg.

Den 24 juni, i midsomras, blev Mikael Lundberg omplacerad och hamnade som polis i Krokom.

– Jag fick välja mellan att jobba som ordningspolis, trafikpolis eller att förflyttas till Krokom utan chefsansvar.

– Jag valde Krokom och nu har jag varit här i sju månader utan att få ett enda livstecken från polisledningen. Tänk om förundersökningen säger att jag är oskyldig. Då har jag fått sitta här i sju månader utan anledning, bara för att polisledningen har agerat på egen hand och efter sitt eget godtycke.

Lundberg anser att ingen har lidit någon skada av det som hänt och att den behandling han fått utstå inte har någon proportion till det påstådda brottet.

– Nu förstår jag bättre hur en långtidssjukskriven känner sig. Lite utstött från gemenskapen och när jag besöker polishuset i Östersund känner jag blickarna i ryggen. Inte ens någon representant från facket har hört av sig under de här sju månaderna.

Beslutet att Lundberg skulle omplaceras har tagits av länspolismästaren Stephen Jerand. Han säger i en kommentar att man beslöt att flytta på Lundberg efter en bedömning från flera chefer.

Jerand säger också att han inte närmare kan kommentera det aktuella ärendet så länge det ägs av förundersökningsledaren.

– Men jag kan säga att det förfarande vi gjort här är standard och jag skulle ha begått tjänstefel om jag inte följt polisförordningen. Där finns en paragraf som säger att när det gäller felaktigheter som begåtts av anställda i tjänst ska ärendet överlämnas till åklagare som ska besluta om förundersökning ska inledas. Men jag kan hålla med om att det här fallet har tagit alldeles för lång tid.

Mer läsning

Annons