Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vattentaxa ska spara vatten i Krokom

Krokoms kommun vill att medborgarna ska spara på hushållsvattnet. Därför kommer en ny vatten- och avloppstaxa att införas efter nyår.

Annons
Krokom är en av få kommuner i landet som inte mäter hur mycket vatten som varje hushåll eller fastighet använder. Men en ändring är på gång.
De styrande politikerna beslutade i går att medborgarna i framtiden ska få betala efter hur mycket vatten de faktiskt gör av med.
I dag tar kommunen betalt för vatten och avlopp enligt en fast taxa. Det innebär att många medborgare betalar exakt samma avgift för sin årliga vattenförbrukning trots att vissa använder mycket mer än andra.
- Rättvisan måste komma in i bilden här. Det är det första kriteriet, sade Göte W Svén, m.
Kommunen vill även få medborgarna att använda mindre vatten totalt och på så sätt gynna miljön. Tanken är att om kostnaden styrs av förbrukningen så kommer många att tänka på hur mycket vatten de använder.
Andra kommuner som infört vattenmätning har minskat sin totala vattenanvändning i storleksordningen 25 procent. Den nya VA-taxan ska inte kosta mer i genomsnitt än den gamla men några abonnenter kommer att få betala mer än de gjort tidigare.
Enligt en beräkning som kommunen har låtit göra så verkar fritidshusägarna vara de som förlorare på förändringen. Enligt nuvarande taxa kostar VA-avgiften för ett fritidshus i dag drygt 3 000 kronor medan det med den nya taxan kan komma att kosta 4 900 kronor per år.
Den nya taxan bygger på att vattenmätare installeras i husen. Kommunen står för mätarkostnaden men den enskilde husägaren får bekosta monteringen.
Normalt kommer installationen att kosta varje kommunmedborgare mellan 500 och 1 000 kronor. Men i fall där fastigheten inte är anpassad på rätt sätt kan kostnaden bli avsevärt högre. Socialdemokraterna och vänsterpartiet ville att fullmäktige skulle sätta ett kostnadstak på 1 000 kronor för installationen men förslaget röstades ner av majoriteten.

Mer läsning

Annons