Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan byskolor ryka i Krokoms kommun

Nu måste även Krokom se över hur många skolor de har i kommunen. Och det kan bli avveckling av byskolor i de nordvästra delarna.

Annons

I Krokoms södra delar växer befolkningen och en ny grundskola ska byggas. Men i glesbygdsområdena i kommunens andra delar ser det annorlunda ut. Därtill behöver en del byggnader ses över.
– Utgångspunkten från nämnden när de beställde utredningen var att se över barn- och elevantalet. Det är inget besparingskrav som ligger bakom den, betonar Birgitta Lundgren, barn- och utbildningschef.
Så nu har skolsituationen i Alsen/Näldenbygden och Offerdalsbygden fram till 2018 utretts noggrant. Och det visar sig att:


Utredningen innehåller en rad olika förslag på förändringar, och när det gäller barnomsorgen talas det om en hel del till- och utbyggnader för att klara behovet, men även om eventuella nedläggningar av vissa förskolor. De som nämns är Syttpigan eller Pärlan i Alsenbygden och Landöns förskola i Offerdalsbygden.
När det gäller grundskolorna pekas följande skolor ut för eventuell nedläggning:
Nu väntar en remisstid fram till den 8 maj då synpunkter och andra förslag kan lämnas in.
– Nu ska vi ut i byarna och ha offentliga möten om det här, säger Tomas Lönneborg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Därefter ska barn- och utbildningsnämnden diskutera förslagen på nämndens möte i maj. Men beslut i frågan dröjer först till hösten.
– Och en eventuell nedläggning av någon skola blir inte aktuell förrän hösten 2010, säger Tomas Lönneborg.

– Den här utredningen tar fram olika förslag, men det talas om tre skolor. Sen pågår även en utredning över skolorna i Föllingeområdet, men den är inte klar än, säger han.
Allt som allt kan det om alla nedläggningsförslag verkställs i slutändan bli tal om fyra byskolor som försvinner.
– I dag ligger vi ändå i toppen när det gäller skoltäthet och några av de skolor som nämns i utredningens förslag ligger bara några kilometer från varandra, säger Tomas Lönneborg.

Mer läsning

Annons