Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns polisen i skoterspåret

/
  • Ingen vanlig syn i skoterspåret, men den här veckan har polisen kollat upp skoteråkare. Tidigare i veckan var patrullerna i Brunflo och Torvalla. I går var man I Krokom, Dvärsätt och Hissmofors. Polisen Maria Halvarsson höll utkik efter skoteråkare i Krokom i går eftermiddag. Foto: Jan Andersson
  • I går hade Staffan Jönsson tre patruller och en helikopter ute för att kolla skotertrafiken runt Krokom.

– När vi hade vår skoterkontroll i Torvalla i söndags fick vi bötfälla var tionde förare.
Polisinspektör Staffan Jönsson vid Östersundspolisen är bekymrad över att det finns så många brister hos skoterfolket, både på förare och maskiner. I går eftermiddag var det dags för en ny kontroll, nu i Krokom med omnejd.

Annons

Senaste veckan har Östersundspolisen tagit ett krafttag för att stävja busåkningen bland skoteråkarna och samtidigt kolla upp deras maskiner. I går eftermiddag och in på kvällen hade polisen en stor skoterkontroll i Krokom, Dvärsätt och Hissmofors.

Det var 12 poliser som var fördelade på de tre platserna. Till sin hjälp hade de två skotrar och en helikopter. Patrullerna ställde sig där skoterspåret korsade vägen för att kunna kolla så många åkare som möjligt.

När LT var på plats i Krokom hade den polispatrullen just kommit för att börja sitt arbete. Poliserna trodde inte att det skulle dyka upp några skoteråkare förrän senare på kvällen.

– Vi har fått klagomål på buskörning i Krokom, med omnejd, säger Staffan Jönsson. Särskilt runt Dvärsätt har det varit problem med ungdomar som kört vårdslöst vid skolan, till och med när det varit barn ute på rasterna.

Han berättar att senast i söndags hade man en kontroll i Brunflo och i Torvalla.

– I Brunflo hade vi ingen anmärkning på någon förare, men i Torvalla var det betydligt sämre. Där fick vi bötfälla var tionde skoteråkare.

Vanligaste orsaken var att man körde omkring med avställda skotrar. En skoter var avregistrerad och två hade inga skyltar.

– Det blev inget bra facit. Skoterfolket måste skärpa sig, tycker Staffan Jönsson.

Under gårdagens kontroll så undersökte poliserna att inte skotern var stulen, att föraren fyllt 16 år och har förarbevis och kanske det viktigaste, att föraren är nykter.

– Jag tycker du ska skriva om vilka gamla skotrar vi själva har inom polisen, säger Staffan Jönsson, samtidigt som han försöker starta en av maskinerna.

– De här är från 1990-talet och har inte en chans att följa med någon av de nyare modellerna om vi skulle behöva.

Så många skoteråkare i farten var det dock inte på torsdagskvällen. Poliserna på plats i skoterspåren stoppade endast fyra åkare.

– Två av dessa körde på avställda skotrar. Och en av dem, en 20-årig man, saknade förarbevis, säger Staffan Jönsson.

Att köra en avställd skoter, som egentligen borde stå parkerad i ett garage, ger en bot på 1 200 kronor. Om man kör skoter utan förarbevis är det 1 800 kronor i böter.

– Men vi har ett rabattsystem som gör att han som körde avställt och saknade förarbevis får böta 1 800 kronor plus hälften av boten för avställd skoter, 600 kronor, säger Staffan Jönsson.

Mer läsning

Annons