Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det ett nytt hälsocenter i Föllinge

/
  • Här är gänget som tillsammans med företagarna i Föllinge med omnejd ska dra igång ett nytt hälsocenter i före detta Hälsoinvest lokaler. Från vänster projektledaren Birger Backlund, företagssamordnaren Carina Thunström och ordföranden i företagarföreningen, Lee Svensson.
  • Sedan i somras har före detta Hälsoinvest lokaler stått tomma.
  • Birger Backlund och Carina Thunström jobbar med projektet Fria Föllinge.
  • Projektet Fria Föllinge ska lägga 5,6 miljoner på att kulturanpassa den nya allaktivitetshallen, som ska drivas i samarbete med Föllingealliansen.

– Vårt huvudprojekt är att åter öppna ett hälsocenter i Föllinge och få traktens företagare med hälsa som inriktning att jobba där tillsammans. Det är synd att inte använda så fina lokaler när vi vet att det skulle kunna gå att driva en fungerande verksamhet där med gäster från hela landet.

Annons

Det säger Birger Backlund, som är projektledare i Fria Föllinge. Det är ett nystartat EU- projekt som har hälsa, boende och företagande som huvudtema. Ett av projektets huvudmål är att starta ett nytt hälsocenter i Föllinge i gamla Hälsoinvest lokaler. För att det ska bli verklighet av de planerna har man nybildat företagarföreningen i Föllinge, som legat nere med sin verksamhet sedan 1999.

– Vår tanke med ett hälsoföretagshus är att alla som jobbar med någon form av hälsa i Föllinge med omnejd ska kunna flytta till de tomma lokalerna och fortsätta med sin verksamhet där i stället. Det kan vara läkare, distriktssköterska, sjukgymnaster och dietister samt andra företagare som har hälsa som inriktning.

Före detta Hälsoinvest, som nu ägs av Folksam har stått tomt sedan i somras. Hela fastigheten har en bruksareal på 2 676 kvadratmeter och inrymmer 30 gästrum med dusch och sex utan. Där finns också ett stort kök med matsal, flera behandlingsrum, kontorslokaler och flera gemensamma tv-rum och konferensrum. Lokalen står fullt möblerad och uppvärmd och bara väntar på att få en ny ägare.

– Vår önskan är att få köpa loss hela fastigheten från Folksam till ett rimligt pris, säger företagarföreningens ordförande Lee Svensson.

– Jag känner redan till flera företag som skulle vilja komma och jobba i hälsohuset och när det nu sprids vad som är på gång tror jag att många hör av sig.

Carina Thunström, som också jobbar med projektet säger att tanken är att gästerna själv ska avgöra om de vill komma på en vanlig semester med familjen i fjällnära natur, eller om de vill komma för att gå ned i vikt eller någon annan form av behandling.

– Samma sak när det gäller maten. Här ska alla kunna välja, från gourmémat till dietkost.

Projektet Fria Föllinge har fått nio miljoner i EU-bidrag för att kunna genomföra sina olika planer. Största delen av de pengarna, 5,6 miljoner, går till den nya allaktivitetshallen för att anpassa den till dans, teater och andra kulturbegivenheter. Hallen ska drivas i samarbete med Föllingealliansen, som består av samtliga föreningar i området.

– Vi har redan en naturmässa och en kulturdag på gång, så nu rör det på sig i Föllinge med omnejd, säger Backlund.

Mer läsning

Annons