Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmän får affären att gå runt i Valsjöbyn

/
  • Carl-Åke Westlund har tidigare ägt butiken i Valsjöbyn, men sålde rörelsen för 13 år sedan. Nu hoppar han in och jobbar när det behövs. ”Det är klart att norrmännen är räddningen för affären. Utan dem hade det nog varit betydligt svårare att få verksamheten att gå runt”, säger han.Foto: Sandra Högman
  • Erna Östborg tycker att den svenska mjölken är bättre – och billigare.
  • Familjen Sturenes från Eide åker till affären i Valsjöbyn ett par gånger i veckan. De gör inköp på den norska sidan också, men handlar det mesta  i Sverige eftersom det är billigare. När Leif och 9-åriga dottern Lina ändå är på plats i Valsjöbyn passar de på att panta burkar som är inköpta i Sverige eftersom de inte går att återvinna i Norge.
  • Anna-Karin Skogmo och Benjamin Sundvik har åkt över gränsen för att handla på sig billiga varor.
  • Affärens kunder uppmanas att betala med kort för att kunderna ska kunna få den dagsaktuella valutakursen.

Norrmännen är räddningen för affären i Valsjöbyn. Under vintersäsongen kommer närmare 70 procent av kunderna från Norge.

Annons

Precis som i många andra butiker är det högt tryck på affären i Valsjöbyn inför veckosluten. Men det är långt i från bara svenska kunder som handlar på sig matvaror inför helgen.

– Fredagen är den dag på veckan som vi har flest norska kunder, berättar Carl-Åke Westlund, som bor i Valsjöbyn och i bland hoppar in och jobbar i byns butik.

Enligt Carl-Åke Westlund är mellan 60 och 70 procent av butikens kunder under vintersäsongen norrmän. På sommaren är det de svenska turisterna som står för de flesta inköpen.

– Det är klart att norrmännen är räddningen för affären. Utan dem hade det nog varit betydligt svårare att få verksamheten att gå runt, säger Carl-Åke Westlund.

Carl-Åke Westlund är glad över att butiken i Valsjöbyn har de norska kunderna att tillgå eftersom han vet hur svårt det kan vara för en rörelse i en liten by att överleva.

– Om en affär försvinner i en by dröjer det inte länge innan skola och annan service också försvinner, säger han.

De mest eftertraktade varorna bland norrmännen är mjölkprodukter och charkuterier. Smör däremot säljer inte lika bra.

– Det är mycket som är billigare här, men också en del saker som är dyrare. På mjölken kan det skilja mellan tre och fyra kronor. Dessutom tycker jag att den svenska mjölken är mycket godare, den är inte lika fet som den norska, säger Erna Östborg, en av affärens norska kunder.

– Smör är det bättre att köpa på den norska sidan eftersom det är billigare i Norge, fortsätter hon.

Men även tobak och folköl säljer bra i affären i Valsjöbyn. När LT är på besök har Benjamin Sundvik och Anna-Karin Skogmo tagit skotern från Sørli till Valsjöbyn för att handla cigaretter och öl.

– Det är betydligt billigare här, och när man kan ta skotern är det inte lika långt att köra, säger de båda.

Affären tar emot både svensk och norsk valuta, men de flesta utländska kunderna i butiken i Valsjöbyn handlar med konto- eller kreditkort, vilket uppskattas av medarbetarna på affären.

– För det första är det bra för oss att slippa hantera kontanter, vi måste ju åka 22 mil tur och retur för att kunna banka pengarna. Och för det andra är kort det bästa sättet för kunderna att få den dagsaktuella valutakursen, säger Carl-Åke Westlund.

Mer läsning

Annons