Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När berget blir till sand

/
  • – Den här stenen som sprängdes loss för 14 dagar sedan kommer snart bli snart bli sand på våra vägar, berättar Björn Jönsson på Ås grus.Foto: Jan Andersson
  • Varje dag tillverkas mellan 400 till 500 ton sandningsgrus.Foto: Jan Andersson
  • Två gånger om år gör företaget en jättesprängning där 18000 kubik sten och grus frigörs. Det räcker till ett halvårs produktion.
  • Vid Ås grus anläggning i Åskott produceras mellan 120000 och 150000 ton grus och sand per år.
  • Kornen i den grövre sandsorten är mellan två och sex millimeter stora.
  • Varje dag tillverkar man mellan 400 till 500 ton sandningsgrus.
  • Den största krossen tar emot stenen direkt från sprängningen. Två stora valsar mal ner bumlingarna till småsten.
  • Vid Ås grus anläggning i Åskott produceras mellan 120.000 och 150.000 ton grus och sand per år. Foto: Jan Andersson

I vinter kommer tusentals ton sand att spridas efter våra vägar, cykelbanor och gångvägar. Många tror att sanden hämtas i naturliga grusgropar, men det mesta kommer direkt från urberget.

Annons

Om ni hörde en dov explosion för 14 dagar sedan åt Åshållet till, kan det ha varit en av de två årliga sprängningar som företaget Ås grus gör vid sin anläggning i trakterna kring Granbo.

Vid varje halvårssmäll detonerar cirka 12 ton sprängmedel, som ligger i rader på olika djup nere i berget.

För varje salva man spränger lösgör man cirka 18000 kubik sten och grus som man sedan använder i sin produktion.

– Många tror nog att sanden på våra vägar kommer från naturliga grusgropar, men den tiden är för länge sedan förbi. Nu produceras sanden och gruset i stora krossar, berättar Björn Jönsson, när han visar LT runt i Ås grus anläggning.

Runt anläggningen kör stora lastmaskiner med skoporna fulla med sten från sprängningen. Stenen matas i de tre stora krossverken på platsen. Den största krossen kan ta bumlingar upp till 90 centimeter och de två valsarna i maskinen krossar bergbitarna till stenar mellan 25 och fyra centimeter.

För att bli sand och grus passerar stenen två krossverk till och när stenen är färdigbearbetad så har den blivit till färdig produkt. En grövre sandsort där kornen är mellan två och sex millimeter och en finare sort som är mellan 0 och sex millimeter.

– Den grövre sanden har blivit populär eftersom den inte fastnar under skorna och följer med in i huset, säger Björn Jönsson. Dessutom är den lättare att ta igen på våren. De entreprenörer som sandar runt Östersund använder nästan bara det gruset.

Björn berättar vidare att även Vägverket använder den grövre sanden för att den ligger kvar på vägen längre.

Ås grus tillverkar mellan 400 och 500 ton sandningsgrus om dagen som levereras runt Östersund under vinterhalvåret.

Nu är det inte bara grus och sand till vägarna som kommer från urberget. Här produceras alla grussorter som man kan tänkas behöva till vägbyggen, fyllning vid fjärrvärme eller i trädgårdar.

– Många villaägare kommer hit och köper ett släpvagnslass till sina tomter och de flesta blir förvånade att gruset har varit berg bara för någon vecka sedan. Särskilt de kvinnliga kunderna är intresserade av att höra hur vi jobbar och hur gruset blir till, säger Björn Jönsson.

Varje år producerar de fem anställda på företaget mellan 120000 och 150000 ton grus i olika valörer. Till våren är det dags att göra en ny sprängning och förberedelserna för den har redan börjat.

Mer läsning

Annons