Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik och rytm ger ökad rörlighet

/
  • RGRM-gruppen får utföra en kombination av fem grundrörelser till musik efter ett speciellt notsystem. Att röra sig i takt till musik och samtidigt uttala kommandon och tolka ett notsystem är tröttsamt för hjärnan. Foto: Birgitte Meidell Roald
  • Instruktör David Vessby är klädd i rött och blått som representerar var sin halva av hjärnan och är en viktig del av notsystemet.

Rytm och musik kan hjälpa stroke- och Parkinsonsdrabbade att förbättra motorik och rörelser. Tekniken kallas för RGRM-metoden.

Annons

Varje måndag träffas de. En grupp människor med olika typer av rörelsehinder. I Stenhammarsalen på Birka folkhögskola i Ås får de möjlighet att förbättra sin motorik och må bättre. Besöksgruppen får friskvård med något som kallas för RGRM-metoden, en metod som utvecklats för att hjälpa människor som har olika typer av hjärn- och nervskador.

RGRM går i korthet ut på att kombinera rörelser till musik enligt ett speciellt notsystem och samtidigt uttala olika kommandon för rörelserna. Tekniken kräver ett stort samspel mellan hjärnans olika delar för motorik, läsning, koordination, rytm, minne tal och sång. Att hjärnans nervceller tvingas skapa nya banor mellan höger och vänster hjärnhalva kan enligt RGRM-metoden förbättra motorik och rörelser.

– Även om ett område i hjärnan har slagits ut av till exempel en stroke så kan man utveckla områdena runt omkring för att få tillbaka viss funktion, säger David Vessby som är musiklärare på Birka men som diplomerad instruktör även håller i RGRM-gruppens sammankomster.

– Vi har träffats vid åtta tillfällen och jag ser en stor utveckling i gruppen, säger han.

Deltagarna på Birka håller med.

– Jag har en neurologisk skada som påverkar mitt ben och förr kunde jag knappt lyfta det som jag kan göra nu. Det är helt klart tack vare de här övningarna, säger en av deltagarna.

RGRM-metoden kan enligt David Vessby vara bra för exempelvis strokepatienter och människor med Parkinsons sjukdom, men också för människor som skadats i olyckor och vid människor i ett tidigt stadium av demens.

Mer läsning

Annons