Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modig trio fick plakett

/
  • I somras utspelade sig ett sjödrama i Lövviken, Näldsjön, då en båt med tre personer kantrade. Tre stugägare var snabbt på plats och drog upp dem ur vattnet. I helgen uppmärksammade Svenska livräddningssällskapet deras heroiska insats. Nu i efterhand säger Elsa Fahlen, näst längst till vänster, sig inte förstå hur hon med tanke på sin ålder kunnat vara så snabb och stark.Från vänster Sven Mattsson, Svenska livräddningssällskapet, Elsa Fahlen, Krokom, Britt-Marie Kjellin, Duved, och Lars Heirsaunet, Levanger.

I början av juli kantrade en båt i Lövviken Näldsjön och tre personer föll i vattnet.

Britt-Marie Kjellin, Elsa Fahlen och Lars Heirsaunet, som har stugor i viken, såg det hela och gav sig ut på sjön.

På lördagen fick trion Svenska livräddningssällskapets plakett för "mod och rådighet vid räddande av liv".

Annons

– Jag var nere vid båthuset och höll på att tvätta båten. Det var den första riktigt varma dagen på sommaren, det var skolsken. När jag var klar tittade jag ut över sjön och såg en båt. Jag såg en person som ställde sig upp. Pang, så ramlade den personen åt ena hållet och de två andra åt andra hållet, berättar Elsa Fahlen, som bor i Krokom men har stuga i viken.

Båten vände sig upp och ned och de tre personerna hamnade i vattnet och började ropa på hjälp.

Britt-Marie Kjellin, från Duved har också en stuga i området. Även hon såg det som utspelade sig på sjön och sprang till Elsa.

– Min båt var ju inte iordninggjord men jag stoppade i bottenpluggarna och vi skyndade oss ut, säger Elsa.

Samtidigt hade Lars Heirsaunet också sett det och gett sig ut i sin båt.

– Den var inte heller i ordning och jag hade inte fått dit motorn så jag rodde ut, berättar han.

Lars Heirsaunet hjälpte först två av dem som ramlat i till hans båt.

– De sa att de orkade hålla i den ett litet tag så jag fortsatte med att rädda den tredje personen, säger han.

– När vi kom dit ut var Lars redan där. Britt-Marie hoppade över från min båt till Lars båt. Och jag hoppade efter, det kan jag inte förstå hur jag kunde jag som är så gammal, säger Elsa.

De lät hennes båt flyta iväg.

Lars fick upp den tredje personen ur vattnet och de började göra hjärt-lungräddning på honom samtidigt som de rodde båten i land.

Lars fru, Solvår Heirsaunet, sprang och larmade räddningstjänsten i samband med att Lars åkte ut med båten.

När de kom till stranden var hela räddningsstyrkan på plats och tog vid. Två av de som ramlade i vattnet, en kvinna och en man, klarade sig medan den tredje personen, en man, avled.

– Jag är mycket imponerad av den svenska räddningstjänsten som kunde vara på plats så snabbt, säger Lars.

Sven Mattsson, ordförande i Svenska livräddningssällskapet lokalförbund i Jämtland, delade i lördags ut plaketter och diplom för insatsen de tre gjorde i somras.

– En del av vårt arbete är att uppmärksamma räddningar i vattnet därför vill jag överräcka ett diplom och en plakett för mod och rådighet vid räddande av liv, säger Sven Mattsson.

– Jag ska hälsa från räddningstjänsten att de är imponerade av er insats. Hade inte ni varit så snabba så hade det inte gått så bra som det gjorde, säger han.

Mer läsning

Annons