Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardbygget i Hissmofors

/
  • Här ska den gamla kraftstationen rivas och det nya kraftverket byggas. Invigningen blir i oktober 2013.
  • När det är stor projekt på gång då kallar man på Franz Birkl. Han har varit projektledare både vid bygget av Vallsundsbron och fjärrvärmeverket i Lugnvik.
  • Här ska det nya kraftverket byggas. Det kommer att kosta en miljard kronor när allt är klart.
  • Projektledaren Franz Birkl och presschefen vid Jämtkraft, Anders Rubensson, vid ställverket, som ska flyttas till andra sidan vägen.
  • Det kommer att grävas bort enorma mängder jordmassor vid bygget. En del måste fraktas till Umeå för deponi eftersom de innehåller gifter från den gamla massafabriken.
  • Ettan- Hissmofors

På måndag är det dags att ta det första spadtaget till ett av de största byggprojekten någonsin i det här länet, om inte det allra största. Det är Jämtkraft som då startar bygget av sin kraftstation nummer sex i Hissmofors, en anläggning som kommer att kosta en miljard kronor.

Annons

– Vad jag vet så har inget bygge här i länet kostat mer, säger projektledaren för kraftverksbygget, Franz Birkl . Om vi tar Vallsundsbron så kostade den 340 miljoner och kraftvärmeverket i Lugnvik gick på drygt 500 miljoner.

Under tre år kommer i snitt 150 årsarbeten behövas för att få den enorma anläggningen klar och i oktober 2013 är det dags för invigning.

– Vi har en relativt kort byggtid vilket innebär att vi kommer att jobba sju dagar i veckan, från sex på morgonen till midnatt. Vi kommer att köra skift hela tiden, säger Birkl.

För att byggnadsarbetarna ska få jobba i torrhet kommer det att anläggas två fångdammar, en uppströms och en nedströms. De gör att man kan torrlägga själva arbetsplatsen.

Byggprojektet börjar med att kraftverkstation nummer tre och fyra rivs. Trean gick ur drift på 1990-talet och fyran snurrar fortfarande och ska få leverera el så länger det går. Den stationen byggdes 1939 och har fungerat varje dag sedan dess.

Direkt efter det första spadtaget på måndag, då alla honoratiores som har med projektet att göra är inbjudna, kommer man sätta igång med rivningsarbetena.

– Ett problem vi kommer att få är all gift som finns i jordmassorna här i Hissmofors. Gifter som den gamla massafabriken på området släppte ut på sin tid, säger Birkl. Vi kommer att behöva frakta de mest giftiga massorna till Umeå för deponering. Även i Hissmofors ska det ordnas en lokal deponi för jordmassor.

Cirka 185.000 kubik jordmassor kommer man att gräva bort för det nya kraftverket.

– Vi ska också lägga ut fiberdukar i Indalsälven för att motverka grumling av vattnet och vi kommer att lägga undan pengar till fiskevårdande åtgärder under byggtiden.

• Hur mycket mer energi kommer det nya verket att ge i jämförelse med det gamla?

– Inte så mycket som man kan tro, säger presschefen på Jämtkraft, Anders Rubensson. Det blir en produktionsökning med tre procent. Ändamålet med den här satsningen är inte att höja elproduktionen utan vi gör det här för att byta ut två gamla verk. De tre procenten blir en bonus och de motsvarar cirka 10 gigawattimmar, som motsvarar uppvärmningen av 1400 villor.

• Kommer skolorna i närheten och de boende att märka något av bygget?

– Det blir förstås en ökad trafik av tunga fordon. Även sprängningar inom området kommer det att bli. Vi har redan gått ut och informerat de berörda om det, säger Rubensson.

Huvudentreprenör för kraftverksbygget blir NCC och enligt Franz Birkl kommer många av de 150 som ska jobba med projektet från länet.

– Bland annat har Waplans mekaniska fått ordern att tillverka turbinen och generatorn. Bara den ordern är värd över 200 miljoner kronor, säger han.

Designen av den nya kraftverkshallen har en lokal arkitekt stått för. Det är Åke Månsson från Östersund, som vill att taket på hallen ska likna en våg.

• En miljard är mycket pengar. Hur har ni råd?

– Det är en långsiktig investering, avskrivningstiden sträcker sig över flera decennier. Den här moderniseringen säkerställer långsiktigt vår förnybara produktion, säger Anders Rubensson.

Mer läsning

Annons