Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militären har inga planer på att bärga Rödö-planet

/
  • Det enda som syns av planet är en bit av stjärtfenan som sticker upp ur vattnet.Foto: Jan Andersson
  • Miljöskyddshandläggaren på länsstyrelsen, Karin Olsson, vill ha försvarets vattenprover från myren för att se hur illa ställt det är på platsen. Foto: Jan Andersson

Det militärplan av typen Vampire, som störtade i en myr på Rödön för 56 år sedan kommer med all sannolikhet få ligga kvar.
– Det finns andra projekt som har högre prioritet, säger miljöinspektören på försvarsmakten, Tage Johansson från Boden.

Annons

I går berättade Länstidningen om det gamla militärplanet som 1953 störtade rakt ner i ett myrhål, någon kilometer nordost om Rödöns kyrka.

Planet som var fulltankat vid starten har fortfarande flygbränsle i tankarna eller så har bränslet läckt ut i vattenhålet som det ligger i. Tydligen har myren bevarat flygbränslet under alla år.

Nu vill miljöansvariga på Krokoms kommun att försvaret bärgar planet och sanerar platsen.

– Helt klart är det inte bra att planet ligger där, fortsätter Tage Johansson. Vi vet att också att vattnet är förorenat av flygbränslet. Det visar de vattenprover som försvaret tagit på platsen. Men eftersom det inte bor folk i närheten så gör vi bedömningen att planet inte kan skada någon. Inget djur dricker heller av vatten som är förorenat.

Johansson säger också att rent praktiskt är det väl inga större problem att bärga planet om man kan ta sig ut till myren med en kranbil.

– Det blir svårare med vattnet. Då måste vi ha med oss ett portabelt reningsverk i så fall.

Så den enda chansen att få bort planet och bränslet är enligt Johansson att det blir påtryckningar från länsstyrelsen och kommunen.

– Blir det opinion för att sanera området, då får väl försvaret tänka om, säger han.

Karin Olsson är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen. Hon säger att eftersom planet är ett riskklass två-objekt bör man gå vidare med undersökningarna kring möjligheten att bärga det.

– Åtminstone vill jag se analyser av de vattenprover som försvaret tagit för att kunna avgöra hur illa ställt det är med miljön i myren.

Mer läsning

Annons