Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messmörskunderna försvinner

/
  • Pia Källman-Ström på Skärvångens bymejeri visar det färdiga messmörspulvret som kan användas i såser och bak, men den går att strö på mackan också. Foto: Jan Andersson
  • Vill man ha messmör i igen så tillsätter man bara vatten.
  • Nu kokas getmese för fullt på Skärvångens bymejeri. Sedan ska det färdiga messmöret bli pulver och förpackas i kryddburkar. Delägaren Roland Norrman övervakar kokningen.

Skärvångens bymejeri kommer inom kort ut med messmör i pulverform. En anledning är att fler ska få upp ögonen för messmörs-smaken eftersom marknaden just nu är vikande.

Annons

Om det var första april så kunde man ta det som ett aprilskämt, men nu är det dagens sanning. Nu i dagarna jobbar personalen i Skärvångens bymejeri för fullt med att koka getmese som senare ska torkas för att i pulverform säljas i kryddburkar.

– I första hans ska kryddan användas till såser och bakning men den kan naturligtvis också strös direkt på smörgåsen, säger Pia Källman-Ström från Björnrun, som jobbar med försäljning i mejeriet. Blandar man produkten med vatten får man vanligt messmör igen.

Men hon betonar samtidigt att man inte ska sluta tillverka den vanliga getmesen.

Pia berättar att det var en kvinna i byn som för några år sedan kom med idén till att torka messmöret, men att ingen då hade tid att förverkliga idén. Men sedan i januari har Pia experimenterat med torkningen och nu kan man börja tillverka produkten i stor skala.

En av mejeriets delägare, Roland Norrman, säger att en av fördelarna med pulvret är att getmese i vanlig form har ett kort datum innan det blir mögligt. I pulverform kan det hålla nästan hur länge som helst.

– Vi hoppas mycket på den här produkten. Användningen av messmör sjunker i takt med att de äldre av befolkningen dör undan. Tidigare var messmör det vanligaste pålägget i det här länet, säger han.

Nu har mejeriet gjort en provomgång av pulvret på 500 kilo som ska testas på marknaden. Bland annat ska mejeriet medverka på en matmässa i Göteborg där intresserade ska få använda den nya produkten.

Ullrika Hellström är marknadschef på Fjällbrynt AB i Östersund, som är landets största tillverkare av messmör.

Hon tycker att idén med pulvret är rolig men de kommer inte att knycka idén.

– Det är bra att någon vill jobba med messmör och göra produkten mer känd så smaken hålls levande.

Det här är inte första gången Skärvångens bymejeri kommer med en unik produkt. För några år sedan lanserades surströmmingsosten.

– Den säljs fortfarande men just nu har vi uppehåll i tillverkningen på grund av att locket till burkarna inte håller tätt. Vi funderar att börja sälja den i glasburkar i stället, säger Pia Källman-Ström.

Mer läsning

Annons