Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejeriet på Rösta blir ett fall för regeringen

/
  • Nils Johnsson (C) gör mejeriet på Rösta till en fråga för regeringen.Foto: Ulrika Andersson

Utbildningsmejeriet på Rösta blir ett fall för regeringen då privata entreprenörer som ville driva mejeriet blev utkonkurrerade av länsstyrelsen!

– Är mejeriverksamhet en kärnuppgift för länsstyrelsen i rollen som regeringens främsta företrädare i länet?

Annons

Det vill Nils Johnsson (C) och före detta chef på JiLU, Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling, från Krokom veta och har skrivit ett brev till kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

I besparingsivern bestämde sig landstinget för att överlåta mejeriet till Eldrimner, som länsstyrelsen ansvarar för.

Landstingsstyrelsen fattade beslutet i augusti och samtliga ledamöter inom Alliansen reserverade sig.

I stället för besparingar verkar beslutet mer likna Ebberöds bank. Länsstyrelsen har ännu inte skrivit under avtalet med landstinget trots påstötningar och personalen, som arbetar på mejeriet, väntar på besked om vad som ska hända med dem.

Två privata entreprenörer ville driva verksamheten vidare, den ena är anställd på mejeriet och har den kunskap och erfarenhet som behövs, den andre är en etablerad jordbrukare från trakten.

”Som jag ser det hela skulle detta kunna ha blivit ett skolexempel på hur ett nationellt kunskapscentrum samarbetar med lokala entreprenörer som fått en chans genom att det offentliga knoppar av verksamhet som inte ingår i kärnverksamheten”, skriver Nils Johnsson.

I onsdags togs frågan upp på landstingsfullmäktige av Marianne Larm-Svensson som ville veta vad som hänt efter att beslutet togs.

– Vi har upprättat avtalsförslag som justerats efter ett antal kontakter, men vi har ännu inte fått accept från länsstyrelsen, säger landstingsrådet Monalisa Norrman (V).

Hon säger även att berörd personal har kvar sina anställningar hos landstinget och att det är viktigt att den som tar över mejeriet ges möjlighet att erbjuda personalen fortsatt anställning.

Men länsstyrelsen har klart sagt att de endast vill ta över en av de anställda.

– Detta är illa skött, personalen far väldigt illa, säger Marianne Larm-Svensson. Hon menar att personalen hade ett koncept och ville skriva avtal men de fick inget besked.

– Sommaren gick och pengarna rann, flera tusen i veckan bara i hyra. Efter sommaren ville Robert Uitto rådgöra med oss om mejeriet, om de privata skulle få ta det eller länsstyrelsen. Vi sa de privata, men det blev länsstyrelsen i alla fall.

Sedan dess har avtalstexter bollats fram och tillbaka. Ingen vet var det hänger i men det spekuleras om att länsstyrelsen inte har några pengar att hyra för förrän efter årsskiftet. De vill helt enkelt förhala processen.

Kommer inte parterna överens kommer frågan tillbaka på landstingsstyrelsens bord.

– Jag tycker det är respektlöst av länsstyrelsen, jag förstår inte att de inte är affärsmässiga och gör färdigt ett avtal, säger Marianne Larm-Svensson.

Brutto skulle landstinget ha tjänat runt 900 000 kronor på affären i stället för 229 000 kronor som utfallet är just nu.

LT har sökt ansvariga på länsstyrelsen utan resultat.

Mer läsning

Annons