Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias stortrivs i sin strandnära villa

/

Mattias Wigdén bor 17 meter från Storsjöns strand, i ett nybyggt hus i Sandnäset Sjöstad. Han gillar regeringens förslag att lätta på strandskyddet i Norrland.
– Det är sjukt inspirerande att se en sån här vy varje dag, fler måste få chansen att få bo så här.

Annons

Det är sexton grader kallt och gråmulet när LT besöker Mattias Wigdén i Dvärsätt. Han ska just ta bilen och åka till affären för att köpa maggot. – Jag blev sugen på att pimpla idag, man vill alltid ner till vattnet när man bor som vi gör. Bara en liten strandremsa skiljer huset från den snöklädda Storsjön.
Huslängan som Mattias bor i visades upp som praktexempel på strandnära byggande och landsbygdsutveckling för miljöminister Andreas Carlgren då han besökte Jämtland förra vintern.
Mattias och hans fru Mary  köpte huset enbart för det strandnära lägets skull. Ingen av dem har någon anknytning till Dvärsätt, Mattias är från Östersund och Mary från Lomma i Skåne. De föll för utsikten redan första gången de besökte platsen. I juni flyttade de in med de två barnen. Familjen har både roddbåt och kanot nedanför huset och har varit mycket ute på sjön.
Regeringens nya strandskyddspolitik tror Mattias kan bli ett lyft för Jämtland.
– Så här attraktiv boendemiljö med fjäll och sjö är svår att få tag i. Det är så rofyllt med vattnet, man njuter.
Han tror inte miljön kommer att skadas om fler hus byggs vid de jämtländska sjöarna och vattendragen.
– Kanske påverkar det naturen, men det kommer ju att vara så lite mark som släpps så det är ingen fara tror jag.
Men trots att Mattias trivs i Dvärsätt är han just i färd med att sälja huset och flytta till Staffanstorp i Skåne.  Mary har fått jobb där och har redan flyttat ner med barnen. Mattias som är egen företagare i reklambranschen tror att det jobbmässigt kan bli bättre i södra Sverige. Till en början hyr familjen Wigdén ett hus i Staffanstorp.
– Vi kommer att sakna det här. Så här får man nog aldrig bo igen.
Att sälja hus mitt i lågkonjunkturen kändes gruvsamt medger Mattias. Han la ut huset på Blocket först för att se om någon skulle nappa och blev överväldigad av intresset.
– Det har varit en sjuk respons, så det blir lättsålt. Det är folk söderifrån som hör av sig, senast igår en från Upplands Väsby som drömde om att få bo vid vattnet.

Mer läsning

Annons