Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten ställs till svars om Solbacka

Christer Toft (S) och Jessika Svensson (V) ställer en interpellation till socialnämndens ordförande Cristine Persson (C) i Krokom.

De har flera frågor utifrån vanvården på Solbacka äldreboende som uppdagades i slutet av januari.

Annons

"Under januari har vi kunnat läsa om två fall av vanvård inom Solbacka äldreboende som sköts av det vinstdrivande vårdföretaget Förenade care. I ett av fallen var en anmälan enligt Lex Sarah skriven men har försvunnit och har därmed inte rapporterats till kommunen.", står det i interpellationen.

Christer Toft och Jessika Svensson betonar också att det i båda fallen är anhöriga som upptäckt vanvården och att det finns en oro över mörkertalen "och därmed blir kvalitetssäkring än mer central".

Politikerna hänvisar bland annat till avtalet som kommunen tecknat med vårdbolaget och tar det som avstamp i en rad frågor, två av dessa är:

'"Hur har den politiska majoriteten sett till att genomföra den tillsyn av entreprenören som står i avtalet" samt "hur har de aktuella händelserna följts upp och vilka åtgärder anser man bör föreläggas entreprenören Förenade care".

Politikerna hänvisar i en fråga till en punkt i avtalet där det finns möjlighet för kommunen att ålägga entreprenören sanktioner om kvaliteten inte uppfyller kommunens krav.

"Hur har majoriteten för avsikt att gå vidare med detta?", lyder frågan.

Christer Toft och Jessika Svensson vill också ha svar på vilka kostnaderna alternativt besparingar som har gjorts sedan Förenade care tog över verksamheten.

Mer läsning

Annons