Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus var först ut på 2000-talet

/
  • I en klippbok har familjen sparat artikeln från LT med reportaget om att han blev länets först födde.”Det känns som i går, men ändå har det hunnit hända väldigt mycket sedan dess”, säger Linda.Bland annat har familjen utökats med ytterligare två pojkar, Gabriel och Carl.
  • Linus visar att han kan knyta en knut som ser ut som en honungspinne. Han gör också ett trolleritrick med repet och knyter en knut som går upp när han drar åt.Linus Nilsson föddes på nyårsdagen klockan 17.20 år 2000. Därmed blev han den först födde länsbon det året och det nya årtusendet.  Nu har Linus fyllt tio år.Foto: henrik flygare

I går fyllde Linus Nilsson, årtusendets förstfödde länsbo, tio år. LT träffade honom på BB när han var nyfödd och på hans tionde födelsedag hos momma i Ås.

Annons

Linus och hans familj, som består av de yngre bröderna Carl och Gabriel, mamma Linda och pappa Bengt, firar nyår och Linus tioårsdag hos momma. Familjen bor också i Ås men håller på att bygga ut huset så där finns inget vatten och det duger inte för ett tioårskalas.

Nyårsfirandet är inte så högt prioriterat hos familjen.

– Linus vill helst gå och lägga sig tidigt så att det ska bli nyårsdagen och hans födelsedag i stället, säger Bengt.

Linus lägger på ett leende och nickar.

– Det har faktiskt blivit så att vi har ett väldigt lugnt firande utan alkohol för att vara pigga och ha en bra födelsedag för Linus i stället, säger Linda.

Linus berättar att hela familjen sjungit för honom på morgonen. Och han visar vad han fått i present. Ett dataspel, en handkontroll, en 100-lapp för varje födelsedag han haft och en skiva med Michael Jackson.

Linus minns flera saker från när han bara var några år gammal. Hans första minne var när han var två år och två månader.

– Alltså... jag minns inga detaljer men det var när jag skulle operaras. Jag fick en sådan där grej över munnen och så somnade jag. Sedan minns jag inte mer av det.

– En annan sak är när jag var på vår båt och låg och drack välling. Då kom mamma och tog bort nappflaskan och då bet jag henne i handen.

Linus är ett riktigt charmtroll han har inte långt till skratt och blyg är han inte.

Han tar fram en kortlek och trollar (Linus är nog en av få trollkarlar som är snäll nog att avslöja tricket och lär LT:s reporter hur man gör).

När han får frågan vad han tror om de kommande tio åren funderar han en stund.

– Jag ska ta körkort.

Han tror också att han vill bli kock.

– Det är kul att laga mat. Jag brukar hjälpa mamma och lagar åt mig själv när jag är hemma ensam. Då blir det nudlar, säger Linus.

Nudlar är favoriträtten.

Mer läsning

Annons