Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen måste betala 663 000 kronor till Krokoms kommun

Länsstyrelsen måste betala ut närmare 663 000 kronor i projektstöd till Krokoms kommun fast de inte anser att det är rätt. Men när saken gick vidare till länsrätten fick länsstyrelsen bita i det sura äpplet.

Annons
Europeiska regionala utvecklingsfonden beviljade Krokoms kommun, genom länsstyrelsen, ekonomiskt stöd för ett projekt. Projektet rör rennäringens markanvändning. Det går ut på att skapa ett system som förstärker markvegetationen och ska vara anpassat till olika verksamheter som kräver olika tekniker och material. En matta kan läggas på marken och vegetationen växer in mattan och förstärks, detta för att minska markslitaget.
Men länsstyrelsen bestämde att inte bevilja Krokoms kommun stöd för ett antal externa tjänster, till ett värde av 662 753 kronor, knutna till projektet. Länsstyrelsen menar att de aktuella tjänsterna inte upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Men kommunen, som är projektägare, yrkar på att kostnaderna för dessa tjänster ska godkännas och överklagade beslutet.
Länsrätten gör bedömningen att mattorna är en naturlig del av metoden som ska komma till användning och därmed får upphandlingen av mattor ske inom ramen för de undantagsbestämmelser i Lagen om offentlig upphandling som kommunen åberopat. Länsstyrelsen hade inte tillräcklig grund för att vägra stöd för de aktuella kostnaderna.
Projektet avslutades i december 2006.

Mer läsning

Annons