Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets första personalägda förskola öppnar i Ås

/
  • ”Vi blir de första som öppnar en personalägd förskola i Jämtland”, säger Nina Modig. I bakgrunden syns Andreas Eriksson, Sofie Söderberg, Thomas Andersson, Ann-Charlotte Svärd och Angelica Svedberg.

– Vi är sex anställda som tar med oss med oss två avdelningar från förskolan Hovgläntan och öppnar i privat regi. Anledningen är att minska byråkratin och få mer insyn.

Annons

Det säger Nina Modig som är en av de sex anställda på förskolan som ska bryta sig ur personalgruppen och starta egen verksamhet.

– Vi har funderat snart ett år på den här idén här och från början var det bara en kul tanke, men till slut kom vi på att det hela var praktiskt genomförbart.

Det enda som inte är riktigt klart än är var den nya förskolan ska ligga.

– Vi förhandlar med kommunen och det finns förslag, men mer än så vet vi inte, säger Nina Modig.

Alla sex anställda, fyra förskolelärare och två barnskötare, kommer att bli delägare i den nya förskolan.

– Vi har fått en positiv respons från föräldrarna som tycker att vi gör det bra som vågar öppna eget och vi tror att de flesta barnen från avdelningarna Fågelsången och Dunderklumpen följer med oss till den nya förskolan.

Enligt Nina Modig är största anledningen till utbrytningen att man vill slippa byråkratin och få större insyn i verksamheten.

– Det blir en kortare väg för besluten och dessutom mycket snabbare. Det är alldeles för tungrott som det är nu, tycker vi.

Tomas Lönneborg är ordförande i barn och fritidsnämnden i Krokoms kommun. Han är positiv till den personalägda förskolan.

– Det ska bli intressant med det här ägarförhållandet och se hur det fungerar. Eftersom det inte finns något vinstintresse utan att det handlar om personal som brinner för sitt jobb kan vi inte annat än godkänna planerna.

Lönneborg säger också att kommunen vill att den nya förskolan ska placeras i Sånghusvallen där det ändå ska öppnas tre nya avdelningar i kommunal regi. Samtidigt kommer ny personal att anställas till de två avdelningar där de sex jobbade tidigare.

– Förskolan Sjövillan ska läggas ner och flyttas till Sånghusvallen, dessutom blir det två nya avdelningar till där. Så sammanlagt med den personalägda förskolan kommer Sånghusvallen få fem nya förskoleavdelningar.

Finns det barn så det räcker i Åsområdet till alla de nya avdelningarna?

– Det ska inte vara några problem, säger Lönneborg.

Mer läsning

Annons