Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdsbarn i rikstäckande projekt

/
  • Med i ”Barn på landsbygd” från Änge skola är Jens Berglund, Malin Halvarsson, Ella Juuso, Cameron Mårtensson, Anton Olsson, Emil Swedenmark, Anton Berglund, Martin Emilsson, Johan Nilsson, Jimmy Säterhag, Andreas Eriksson, August Holm, Linette Holmgren, Maja Mörtell och Josefine Rask. Jonas Nilsson var sjuk när bilden togs. Foto: Jan Andersson
  • ”Jag tror att barn från landsbygden har utbyte av varandra oavsett vilken del av landet de kommer ifrån”, säger Catharina Nilhed, en av projektledarna bakom ”Barn på landsbygd”
  • Emil Swedenmark vill diskutera utbyggnaden av skolans sporthall.
  • ”I min grupp finns de som är intresserade av ridning och hästar”, säger Maja Mörtell från Rönnöfors.

– För oss elever i Änge är frågan om en ny gymnastikhall här på skolan den absolut viktigaste. Det tror jag att alla skolbarn här tycker.

Annons

Emil Swedenmark är en av eleverna på Änge skola som är med i projektet ”Barn på landsbygd”.

Han och 15 andra elever från sexans årskull är de enda från länet som är med i projektet, som Länsbygderådet i Östergötland har startat och där skolbarn från hela landet är med.

Anledningen är att man vill att barn och unga ska ha större inflytande på beslut som rör deras vardag.

I Änge har barnen bildat grupper där de diskuterar ämnen som de tycker är viktiga. Den största gruppen blev den där frågan om en ny gymnastikhall på skolan togs upp. En annan grupp diskuterade jakten och ytterligare en annan hade ridning som tema.

– Arbetet ska ske under tre år och under den perioden är det meningen att alla som är med i ”Barn på landsbygd” ska kunna träffa varandra och utbyta erfarenheter, säger en av projektledarna Catharina Nilhed.

Så i maj månad ska alla 16 eleverna från Änge åka till Norrköping för att få träffa andra elever från landsbygdsskolor.

– Vi tror att det är nyttigt att skolbarnen från exempelvis skärgården får träffa sina kamrater från Jämtland. Jag tror att de kan dela med sig mängder av erfarenheter om hur det är att bo på landet i olika delar av Sverige.

Frågor som unga har, enligt ”Barn på landsbygd” är bland annat hur kommunikationerna fungerar, om det finns bredband eller om mobiltäckningen är bra.

Maja Mörtell från Rönnöfors var med i gruppen som hade ridning som ämne.

– Jag gillar hästar och bruka låna en av grannen ibland när jag ska ut och rida. Nu har man chansen att lära sig mer när vi bildat den här gruppen på skolan. Det ska bli jättekul och spännande.

Catharina Nilhed säger att barnen har olika frågor i sina grupper beroende var i landet de kommer ifrån.

– Huvudsaken är att de själva får bestämma vad de ska ta upp för ämnen.

Mer läsning

Annons