Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lägg ned skolorna i Västbygden och Ytterån”

Skolorna i Västbygden och Ytterån ska läggas ned. Det är förslaget som majoriteten i barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun skickar vidare till kommunstyrelsen, efter tisdagens sammanträde. Oppositionen vill ha skolorna kvar.

Annons

Det är framför allt besparingen och ett lågt elevantal som gör att majoriteten i nämnden anser att skolorna ska läggas ned.

– Det spar cirka 1,5 miljoner kronor. Vi ser det som att det är besparing på 1,5 miljoner kronor varje år och att det är pengar vi istället kan lägga på annat, säger Thomas Lönneborg (Mp), nämndens ordförande.

I beslutet är det sagt att skolorna ska läggas ned från och med hösten 2010.

Opositionen i nämnden är dock helt mot skolnedläggningarna.

– I vår skuggbudget vill vi lägga de extra pengar vi fått av regeringen på skolorna. Det innebär att inga skolor behöver läggas ned, säger Johan Åsenlund (S), nämndens 1:e vice ordförande.

I samband med nämndsammanträdet beslutades också om de svar som ska skickas till föräldragrupperna, som tidigare svarat på kommunens utredning om skolorna. Svaret ska skickas till de berörda snarast berättar Thomas Lönneborg.

Men oppositionen, socialdemokraterna och vänsterpartiet, valde att inte delta i beslutet om svaren. De anser att majoritetens svar är otydligt och ofullständigt. De avser att komma med ett eget svar till dem som lämnat in remissvar på skolutredningarna.

LT har tidigare skrivit om att föräldrarna i Initiativgruppen för Ytteråns skola och dess framtid är starkt kritiska till kommunens uträkningar och utredning om skolorna.

Även oppositionen är kritisk till faktauppgifterna som finns i utredningarna.

Mer läsning

Annons