Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan oroad när Krokom måste spara

/
  • Karel Novak går i 4:an i skolan i Alsen. Han har spelat dragspel i tre år nu och får sina musiklektioner av Kulturskolans Mats Andersson när han besöker Hovs skolan i Alsen varje måndag. Men när Krokoms kommun nu måste spara pengar känner sig Kulturskolan hotad.
  • Mats Andersson ser att musiken är viktig för eleverna. ”Det blir en ventil för många och ger en möjlighet att syssla med en annan sida än det vanliga skolarbetet”, säger han.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Krokom måste spara pengar inför 2010. 11,1 miljoner kronor måste besparingen vara värd. Nu oroar sig Kulturskolan för total nedläggning.

Annons

Tre miljoner var den aviserade besparingen vid det senaste mötet för barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun. Men frågan fick skjutas fram, då nya prognoser från Sveriges kommuner och landsting gjort att siffrorna fått räknas om med ytterligare 8,1 miljoner, till 11,1 miljoner.

Därför pågår nu en översyn hos alla delar av förvaltningen. Alla rektorer har fått i uppdrag av vända på alla stenar, utan förbehåll, säger ordföranden i nämnden, Tomas Lönneborg, mp.

– De får räkna även på de delar vi vill ha kvar för att vi ska kunna ha en lista att prioritera från, säger han.

I listan ska även de konsekvenser en eventuell besparing medför finnas med.

– 11 miljoner är väldigt mycket pengar, men vi är långt ifrån att kunna precisera några förslag på nedskärningar än, betonar Tomas Lönneborg.

Den 7 april har barn- och utbildningsnämnden nytt sammanträde – och till dess ska konsekvensbeskrivningar vara klara, så nämnden har ett underlag att jobba utifrån.

– Det här är värsta scenariot vi utgår ifrån. Samtidigt hoppas vi mycket på vårpropositionen som kommer den 19 april, att vi ska få pengar där så vi slipper göra den här stora besparingen, säger Tomas Lönneborg.

Men musikläraren Marie Stensby, är tillsammans med sina kollegor på Kulturskolan i Krokom bekymrad över hur besparingarna kommer att slå i slutändan.

I dag erbjuds alla elever från årskurs 3 och uppåt i kommunens alla skolor att spela instrument, sjunga eller ha dans eller drama. Cirka 400 elever deltar i undervisningen.

– Men kommunerna har ingen skyldighet att bedriva musikundervisning för eleverna. Det är frivillig verksamhet, säger Marie Stensby.

Budgeten för Kulturskolan ligger på kring tre miljoner per år, och den främsta utgiften är löner till lärarna.

– Det är lätt att dra ett streck över tre miljoner, säger hon, och är orolig för en total nedläggning.

– Det är ofta kulturen som dras in när det ska sparas.

Men Marie Stensby ser flera anledningar till varför Kulturskolan är viktig för grundskoleeleverna i kommunen. Dels erbjuder musiken ett kreativt alternativ för barnen som stimulerar och utvecklar dem på ett annat sätt än den vanliga teoretiska undervisningen.

– Sen finns det inte så mycket annat valbart för eleverna i glesbygden, att åka flera mil in till stan för privata musiklektioner funkar i storstäderna men inte här.

Rent praktiskt drar grundskolan nytta av Kulturskolan, menar hon, eftersom en del lärare sköter den vanliga klassundervisningen av musik i en del skolor.

– Sen sägs det ju att Kulturskolorna bidrar en hel del till ”det svenska musikundret” och lägger man ned Kulturskolan, då blir det garanterat tyst ute i byarna.

Mer läsning

Annons