Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokom tar jättekliv på företagarranking

/
  • Med natursten i köksbänken vinner Stefan Jönssons företag nya kunder. Åsa Bergström-Schahine, regionchef på Företagarna i länet, får en inblick i hur de framställs.
  • (Alternativbild vid behov)I går gavs besked om hur länets företag under en pressträff hos Granit & Form i Ås. Från vänster: Åsa Bergström-Schahine, Åsa Jönsson och Ann-Catrine Bertlin.Foto: Henrik Evertsson

Krokom tar ett rejält språng upp till tredje plats på listan när det gäller Årets Företagarkommun.

Annons

Branschorganisationen Företagarna och Upplysningscentralen har för sjätte året räknat fram hur det står till med företagen i kommunerna. De har tittat närmare på omsättningen, vinstresultatet, kreditvärdigheten och antalet verksamma företag.

Att företagen i Krokoms kommun tar ett jättekliv till tredje plats, från 138:e förra året, beror i stor utsträckning på att den samlade vinsten ökade näst bäst, +30 procent, bland de tio bäst placerade kommunerna under 2008.

– En delförklaring kan också vara att finanskrisen påverkade företagen under senare delen av året. Därför lyckades man hålla upp omsättningen innan det började rasa mot slutet av året, säger Ann-Catrine Bertlin från Upplysningscentralen.

Pressträffen hölls på företaget Granit & Form i Ås som skapar kök med karaktär utifrån ett stort urval av natursten, vid montering av exempelvis köksbänkar och diskhoar.

Där har den positiva utvecklingen fortsatt.

– Vi har haft rätt bra beläggning och det kan vara så att ROT-avdraget inverkat en del. Det har kommit många beställningar från privatpersoner som kommit igång med köksrenoveringar, säger Stefan Jönsson som driver företaget tillsammans med hustrun Åsa.

Kunder knyts också upp via återförsäljare av kök i Östersund när de upptäcker möjligheterna med sten som alternativ till trä.

– Vår mätning av företagen i kommunerna skiljer sig mycket från mätningen Svensk näringsliv gör av attityder i företagarklimatet. Det här resultatet baseras på ekonomiska fakta, säger Åsa Bergström-Schahine, regionchef på Företagarna i länet.

– Att Krokoms kommun hamnar på tredje plats betyder att företagen mår bra. Hur företagarklimatet ser ut är en annan sak, konstaterar hon.

Länets kommersiella och industriella centrum, Östersund, rasar däremot från 82:a till 143:e plats på listan. Genomsnittsresultatet i kommunens företag har minskat med mer än en halv miljon kronor under 2008.

Jämtland som helhet faller från sjunde till 14:e plats. Det är främst den låga tillväxten av antalet nya aktiebolag som drar ned länets position.

Mer läsning

Annons