Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokom tappar 12 miljoner - försenar skolbygget i Ås

/
  • Göte W. Swén (m) är första vice ordförande i kommunstyrelsen, Tomas Lönneborg (mp) sitter som ordförande i barn och ungdomsnämnden och kommunstyrelsens ordförande Maria Söderberg (c). Foto: Ulrika Andersson

Skolbygget i Ås planeras om och försenas jämfört med den plan som gjordes i våras.Dessutom räknas tillväxttakten för Krokom ner och det ger 12 miljoner mindre i detaljbudgeten för 2009.

Annons
Den hett efterlängtade ombyggnationen av skolan i Ås kan komma att dröja något längre än beräknat. Planen var att ha skolan klar till höstterminen 2010, men nu fördröjs det minst en termin.
Men skolan ska byggas om, det förändras inte. Den osäkrare befolkningstillväxten gör dock att den befintliga skolan ska byggas till och renoveras för att bli en skola för 450 elever från förskoleklass till årskurs nio.
- Vi har bra kvalitet i skolan och det ska vi fortsätta med. Totalt ligger mer pengar på skolor än i fjol men byggpriserna har ökat mycket, säger Maria Söderberg, kommunstyrelsens ordförande.
I Sånghusvallen är det meningen att en skola för förskoleklass till femte klass med plats för 150 elever ska byggas i ett senare skede.
- Vi ska bygga flexibelt så att skolan kan ställas om till annan verksamhet, säger Maria Söderberg.
Istället för att prislappen på båda skolorna hamnar på beräknade 52 miljoner kronor så beräknas priset för hela skolinvesteringen hamna på 75 till 80 miljoner kronor. Förskolor är dessutom påbörjade både i Ås och Dvärsätt och ska stå klara till september 2009.
- Tomtförsäljningen på Sånghusvallen har gått snabbt och vi har fått en stor inflyttning. Om det fortsätter så kan 600 elever vara för lite. Samtidigt måste vi ha en handlingsplan för långsammare utbyggnad om lågkonjunkturen håller i sig. Därför delar vi upp det i två faser och då börjar vi i Ås, säger ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Nils Johnsson.
Krokoms kommun räknar med att nämndernas ramar inte behöver förändras för 2009 jämfört med vårbudgeten.
- Vi ska vara stolta för vi har överskott inför nästa år. Vi kan satsa på skolan med ett lärarlyft och vi är enda kommun som infört vårdnadsbidrag. Dessutom är vi mycket nöjda med vår it-satsning med att bygga ut bredband i glesbygden för näringslivet, säger ordförande i barn och ungdomsnämnden Tomas Lönneborg.
Krokoms kommun har i samband med näringslivsveckan gjort en satsning på företagsbesök.
- Vi ser det som mycket viktigt att ta in idéer från företagen för den planerade it-satsningen, säger Göte W. Swén som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons