Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokom släpper gärna till mark för nya mitträcken

/
  • Kommunchefen i Krokom, Elisabeth Sjöström, säger att kommunen gärna släpper sin mark för att göra E 14 trafiksäker.   Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Runt 22 miljoner kommer vägverket att satsa på att bygga mitträcken på sträckan Lugnvik-Krokom. Men när bygget startar beror på när Vägverket får pengar till satsningen.

Annons
Nu bli också vägtunneln i Dvärsätt verklighet, detta tack vare byalaget.
I går fanns arbetsplanen för beskådande hos Krokoms kommun, men det hade inte precis varit någon rusning för att ta del av den.
LT kunde i går berätta att 70 markägare berörs när Vägverket tvångsinlöser mark för att bygga mitträcket.
Men kommunchefen Elisabeth Sjöström var väldigt glad över att sträckan Lugnvik-Krokom på E 14 äntligen blir trafiksäker.
- Vi släpper gärna till mark, säger hon, vi träffar vägverket regelbundet och vid varje träff har frågan om mitträcke återkommit. Diskussionerna har pågått ett antal år nu.
Statsarkitekten Ann Dahlgren har inte hört ett ljud från någon av dem som tvingas släppa till mark, men det handlar heller inte om så stora arealer.
- Det kommer också att byggas anslutningsvägar för dem som behöver korsa E 14, men var dessa blir får Vägverket och berörda markägare komma överens om, säger Elisabeth Sjöström vidare.
Dessutom kommer det att bli gång- och cykelväg vid Krokomsviken för att boende ska kunna ta sig runt.
- Krokoms kommun har också lånat ut 6 miljoner till Vägverket för att bygga en gång- och cykelväg från Ås till kommungränsen. Nu fortsätter Vägverket att bygga gång- och cykelvägen fram till Östersund.
Benny Ersson på Vägverket har ansvaret för arbetsplanen och han tror inte att någon markägare kommer att protestera.
- Det är så lite mark att det nästan inte märks, säger han, det är bara efter vägkanten. Processen har pågått under en längre tid. Däremot har det varit lite diskussioner med Dvärsätt där byborna anser att vi klyver byn igen.
- Men vi har haft ett bra samarbete med byalaget och de har fått tycka till. Jag kan ändå erkänna att det är deras förtjänst att vi bygger en gångpassage under E 14 så det går att ta sig mellan byarna.
Blir det så att ni bygger vidare på gång- och cykelvägen från Ås till Östersund?
- Ja, det ligger i startgroparna det också men det ingår inte i det här projektet.

Mer läsning

Annons