Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokom kan tänka sig vindkraft i Nordbyn

/
  • I område Nordbyn, se kartan, kan vindkraftutbyggnader provas. Det tycker kommunstyrelsen som beslutat att området ska bli vitmarkerat i Krokom kommuns översiktsplan för vindkraft.
Ett område öster om vägen mellan Kaxås och Kougsta får en rödmarkering, det vill säga att där anser kommunstyrelsen att en vindkraftutbyggnad är olämplig.

På måndagen beslutade kommunstyrelsen i Krokom att ge område Nordbyn en vitmarkering och Storbacken en rödmarkering när det kommer till frågan om vindkraftsutbyggnad.

Vänsterpartiet reserverade sig.

Annons

I höstas en del av Krokom kommuns översiktplan för vindkraft. Det handlar om områdena .

När kommunstyrelsen sammanträdde på måndagen togs ärendet upp igen, utan några stora diskussioner, berättar kommunstyrelsen ordförande Maria Söderberg, (C).

– Vi beslutade att området Nordbyn, väster om vägen mellan Kaxås och Kougsta, blir vitmarkerat, säger hon.

En vitmarkering innebär att vindkraftsutbyggnad i kan tillåtas efter en miljöprövning av länsstyrelsen.

Men kommunstyrelsen fattade beslut om en rödmarkering av Storbackenområdet, området öster om vägen mellan Kaxås och Kougsta.

Röd markering innebär att en utbyggnad av vindkraft anses olämplig.

Men vänsterpartiet lämnande in en reservation, partiet vill rödmarkera båda områdena.

– Vi håller samma linje som vi tidigare gjort i fullmäktige. Vi tycker inte att man borde tillåta mer än någon enskilt vindkraftverk, byverk i områdena, vi vill inte har några stora vindkraftparker där, säger Jörgen Blom, (V)

Vänsterpartiets grundsyn är att länet i första hand borde se till att vara självförsörjande på vindkraft, i form av gårds- eller byverk, innan det byggs stora vindkraftsparker för att sälja kraft vidare.

Kommunstyrelsens beslut lämnas nu vidare till kommunfullmäktige, där frågan slutligen ska avgöras.

Mer läsning

Annons