Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen köper ut anställd efter tvist

Krokoms kommun väljer att betala ett skadestånd för att bli av med en anställd som nyligen vann en tvist mot kommunen.

Annons

Efter en dom i arbetsdomstolen, AD, dömdes Krokoms kommun att betala 1, 45 miljoner, i skadestånd och rättegångskostnader, sedan kommunen gjort fel när man avskedade en anställd.

Nu väljer kommunen att upplösa anställningen och betala ett skadestånd till mannen, som inte återtas i någon anställning.

– Kommunen bedömde att det på ett antal punkter fanns laga skäl för avsked. Det är märkligt hur arbetsdomstolen har avfärdat kommunens vittnen och att deras berättelser inte har tillmätts någon tilltro, säger Gunilla Sundqvist, personalchef i Krokoms kommun.

Hon anser att det handlar om att ”ord står mot ord”, det vill säga flera samstämmiga vittnen i förhållande till den avskedade personen.

Enligt kommunen har den anställde utnyttjat sin ställning och brutit mot tystnadsplikten. Vid fler än tio olika händelser ska han ha gjort fel, men inte i något av fallen tycker Arbetsdomstolen att det är bevisat.

Mannen påstås också, i strid med sekretessbestämmelserna, ha spridit uppgifter om en person som dömts till fängelse för ett brott.

Men det finns inga bevis för kommunens påståenden, menar domstolen.

Enligt kommunen förmedlade mannen svartjobb åt en person som han varit i kontakt med i sitt arbete.

Men inte heller dessa uppgifter bevisar att så skett, menar domstolen

Kommunen hävdar också att mannen begärt och fått pengar av personer han varit i kontakt med i sitt arbete för att hjälpa dem med vissa saker.

Men det är inte visat att han begärt pengar för tjänster på det sätt kommunen anfört menar Arbetsdomstolen.

I andra fall står ord mot ord.

Mer läsning

Annons