Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: Inga missförhållanden på Solbacka

Krokoms kommun avslutar ärendena om misstänkt vanvård på äldreboendet Solbacka i Föllinge. Kommunens utredning kommer fram till att det inte finns några missförhållanden och att en Lex Sarah-anmälan därför inte behövs.

Annons

I slutet av januari skrev Länstidningen om två misstänkta fall av vanvård på äldreboendet Solbacka i Föllinge. I båda fallen handlade det om anhöriga som berättade om händelser där de ansåg att deras äldre släktingar inte hade behandlats på ett värdigt sätt.

Förenade care AB, som driver Solbacka, har utrett händelserna. Men de rapporter som företaget har lämnat till Krokoms kommun nämner ingenting om att de äldre skulle ha behandlats felaktigt.

Krokoms kommun har också låtit utreda de båda händelserna. Två rapporter lämnades till politikerna i socialnämnden som fattade beslut om händelserna den 22 februari. Efter en skriftlig förfrågan har Länstidningen fått ta del av besluten och utredningsmaterialet som tidigare belagts med sekretess.

I socialnämndens beslut står "Åtgärder har vidtagits och utredningen visar att det inte föreligger några missförhållanden enligt 14 kap 2 § Socialtjänstlagen." Socialnämnden har därför avslutat de båda ärendena och väljer att inte gå vidare med Lex Sarah-anmälningar.

– Det var åtgärdat det som skulle göras. Det är det som står i lagen. Om man inte åtgärdar något som har hänt då ska man Lex Sarah-anmäla. Men nu har Förenade Care åtgärdat det här och då är det så att det inte behöver Lex Sarah-anmälas, säger socialnämndens ordförande Cristine Persson (C).

Hon tillägger att kommunen fortsätter att följa upp kvalitetsarbetet på Solbacka och har fortsatt förtroende för Förenade care.

– Jag har förtroende för dem precis som jag har förtroende för äldreomsorg i kommunal regi. Vi måste alltid ha koll så att vi har en bra kvalitet för våra brukare.

Cristine Persson kan i dagsläget inte svara på om socialnämnden kommer att införa några förändringar i sin kontroll av Förenade care efter de omskrivna händelserna. Hon säger att det i så fall får bli en fråga för den samverkansgrupp som finns för boendet.

Mer läsning

Annons