Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen döms att betala straffavgift

/

En man i Krokoms kommun fick vänta för länge på plats på särskilt boende. Det anser Förvaltningsrätten som nu dömer Krokoms kommun att betala 240 000 kronor.

Annons

I slutet av 2011 fattade Krokoms kommuns socialnämnd beslut om att mannen skulle få plats på särskilt boende. Personen hade behov av demensboende. Först nästan ett år senare fick mannen tillgång till plats på boendet.

Orsaken till dröjsmålet var enligt Krokoms kommun att det rådde platsbrist på boendet som mannen skulle få plats på.

Förvaltningsrätten konstaterar att Krokoms kommun inte har gjort insatser för mannen inom skälig tid och att det därför finns anledning att ålägga kommunen att betala en särskild avgift. Dröjsmålet måste anses som betydande och det kan inte läggas på den enskilde medborgarens inställning eller agerande, skriver rätten i sin dom.

Krokoms kommun har angett som skäl till dröjsmålet att den sökande har haft ett särskilt behov, som bara har kunnat tillfredsställas på en särskild avdelning, där det har varit platsbrist.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att avgiften som Krokoms kommun ska betala ska vara så stor att kommunen inte ska få någon vinning på att betala avgiften i stället för att genomföra insatsen. Därför döms Krokoms kommun att betala en avgift på 240 000 kronor.

Mer läsning

Annons