Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockduellen mitt i storskogen

/
  • Mästerkockarna Marcus Allström från Sollefteå och Tommie Brandt från Tynderö, ska under helgen tävla om vem som lagar den bästa maten utan el i storskogen.
  • Här ska det bakas spettekaka. Bosse Wallgren från Timrå och Lennart Lidholm från Tynderö, förbereder för sig för fredagens efterätt.
  • Bosse Wallgren från Timrå och Henrik Swedin från Sollefteå ingår i lag Marcus Allström. Här sköljer de ur canadagässen med gårdspumpen.
  • Den omutbara juryn består av Tor Norrman och Roland Norrman-Svensson, från Skärvångens bymejeri.
  • Här i stugans rök tillagas killingen.
  • Kockarna Marcus Allström och Tommie Brandt började tävlingen med att plocka potatis, odlade i låda.– Enormt fina knölar, tyckte de.Foto: Jan Andersson
  • Kocken Tommie Brandt på väg mot röken med sin killing, påhejad av lagkamrater.Foto: Jan Andersson
  • Av killingen ska det både bli rökt kött och korv. Tommie Brandt i styckartagen.Foto: Jan Andersson

Mitt inne i storskogen, invid en liten grå stuga en bit från Skärvången, pågår en märklig tävling i helgen.

Annons

Två stjärnkockar ska slåss om vilken som är bäst i sitt yrke. All mat ska tillagas utan el och de flesta ingredienserna är de som naturen bjuder på.

När man beger sig till fisksjön får man åka på en mycket krokig och guppig skogsväg som är cirka en mil lång från Skärvången. Väl framme står en liten timrad stuga ovanför sjön och på gårdsplanen är det en febril verksamhet. Det ryker från en rök, någon eldar i ett gammalt oljefat och några sköljer två plockade gäss i gårdspumpen.

Här, på denna något annorlunda plats, ska kampen mellan två kockar stå i helgen och vid Länstidningens besök har tävlingen just börjat.

– Det här är en mycket seriös tävling som vi tar på största allvar, säger de bägge kombattanterna, Marcus Allström, från Sollefteå och Tommie Brandt, från Tynderö.

Bägge kockarna har egna företag i matbranschen och är erkänt duktiga. Hur de har hamnat här i vildmarken är en lång historia enligt de bägge, men Tommie känner Nino Näslund, som äger stugan där tävlingen där hålls.

– Nino har ordnat många roliga tävlingar här i området, säger Tor Norrman, från Skärvångens bymejeri, som ingår i juryn. Den här kocktävlingen har Nino planerat länge.

All mat ska tillagas utan el och det är ingen dålig meny som kockarna ska tillreda. Första kocklaget, med Marcus Allström, ska stå för fredagens mat. De ska bjuda på stekt canadagås, fylld med grönsaker och frukt. I samtliga recept ingår det bär och svamp som ska plockas på platsen av kockarnas medhjälpare. Till efterätt blir det spettekaka, gjord över öppen eld.

Lag två, med kocken Tommie Brandt, lagar lördagens mat, bestående av rökt killing, kryddig killingkorv och jordärtskocksmos. Efterrätten heter blåbärsris och är förmodligen är godare än vad namnet anger.

Jurymedlemmen Tor Norrman säger att det ska bli spännande att få smaka på tävlingsbidragen och att juryn inte är mutbar på några villkor.

Tor tycker också att det ska slås ett slag för killingkött i Sverige.

– Vid vår getfarm, där vi tar mjölken till Skärvångens bymejeri, dödar vi 800 killingar om året direkt vid födseln.

– Det känns verkligen hemskt eftersom killingar är så otroligt söta. Men det finns ingen användning för köttet. Det är inte många som äter killingkött. Det vill vi försöka ändra på nu.

Mer läsning

Annons