Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för stor fiskodling utanför Rödön – Länsstyrelsen sa ja trots protester

/
  • Bolaget Bright water fish Sweden får tillstånd att odla ungefär 1 700 ton fisk utanför Vejmon på Rödön.
  • Cecilia Nordén och Jussi Kähäri från Bright water fish Sweden presenterade planerna på storskalig fiskodling för tre år sedan. Nu har bolaget fått tillstånd att starta en stor odling utanför Rödön. Men många har varit kritiska och beslutet kan komma att överklagas.

Länsstyrelsen i Västernorrland ger klartecken för en stor fiskodling utanför Vejmon på Rödön. Det innebär att bolaget Bright water fish Sweden varje år kan odla ungefär 1 700 ton fisk.

Annons

För knappt tre år sedan berättade företaget Bright water fish Sweden om sina planer att etablera tre områden med fiskodlingar i Storsjön. En vid Mjälaviken på Rödön, en ute på flaket i närheten av Högsta och den, som nu har fått klartecken, utanför Vejmon.

Läs även: Ny stor fiskodling planeras i Storsjön

Företaget har ansökt om ett speciellt tillstånd för att få bedriva verksamheten och miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västernorrland godkände nyligen ett av områdena som lämpligt för fiskodling.

Miljöprövningsdelegationen har bestämt att odlingen får använda sig av upp till 2 000 ton foder varje år. Enligt bolagets beräkningar innebär fodermängden att ungefär 1 700 ton öring och röding kan odlas årligen.

Läs även: Vi startar i liten omfattning

Cecilia Nordén, affärsutvecklare på Bright water fish Sweden, sade till LT i februari 2013 att verksamheten, fullt utbyggd skulle kunna generera mellan 50 och 80 arbetstillfällen. Fiskslakteriet planeras ligga i Trångsviken.

När bolaget gick ut och berättade om sina planer kom protester från flera håll. De boende i områdena oroade sig bland annat för hur fiskodlingarna skulle påverka vattnet och miljön.

Läs även: Jätteprojektet sprider oro bland husägarna

Även Länsstyrelsen i Jämtland är kritisk. I ett yttrande till miljöprövningsdelegationen skriver myndigheten att den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts är bristfällig och att bolaget inte borde få något tillstånd. Krokoms kommun ville heller inte att Bright water fish Sweden skulle få tillstånd och flera andra tunga instanser har ställt sig tveksamma till verksamheten.

Tillståndet från miljöprövningsdelegationen kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

Läs även: Ett riskfyllt experiment

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Mer läsning

Annons