Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaxåsbor togs på sängen av vindkraftsplanerna

/
 • Här, på Hällberget och Nordbyn sydväst    om Kaxås, föreslås 24 vindkraftverk att byggas. Montaget visar ungefär hur det kommer att se ut. Foto: Magnus Mikaelsson
 • Från Kaxbacken är det en svindlande       utsikt över Hällberget och Nordbyn med Åreskutan i bakgrunden. Om förslaget går igenom kommer 24 vindkraftverk att störa utsikten.        ”Hela landskapsbilden kommer att förändras”, konstaterar Inger Skyttmark. På bilden även Pär-Anders Andersson.Foto: Håkan Luthman
 • Mindre än hälften av de berörda markägarna kände till vindkraftsplanerna. Knappt någon alls i bygden. ”Förslaget är dåligt förankrat i bygden när man inte ens på kommunplan känt till det”, säger centerpolitikern Pär-Anders Andersson. Inger Skyttmark var en av de som fick höra talas om planerna först för ett par veckor sedan. Foto: Håkan Luthman
 • ”Det är en gåta att man med så kort varsel fått in detta som förslag i översiktsplanen”, säger Bert-Ola Bångman som har Hällberget och Nordbyn i blickfånget från sin gård i Kaxås.Foto: Håkan Luthman

Nästan en hel bygd var ovetande om vindkraftsplanerna på Hällberget och Nordbyn sydväst om Kaxås. Plötsligt fanns ett förslag på etablering av 24 vindkraftverk i den översiktsplan som kommunen har ute på samråd.

– Ingen har känt till detta utom några få personer. Vi är tagna på sängen.

Annons

Det säger Bert-Ola Bångman, en av många i Kaxås som för bara någon vecka sedan fick veta att 15 markägare och ett vindkraftbolag från södra Sverige har stora planer på att exploatera Hällberget och Nordbyn med två vindkraftsparker och med 24 vindkraftverk på cirka 140 meter.

En ansökan om byggplanerna skickades in till Krokoms kommunstyrelse den 30 november, bara några veckor innan kommunen skulle fastställa översiktsplanen. Nu är samrådstiden förlängd två veckor – till den 1 februari.

– Det är en gåta att man med så kort varsel fått in detta som förslag i översiktsplanen, säger Bert-Ola Bångman.

Centerpolitikern Pär-Anders Andersson från Åflo är lika förvånad han.

– Jag har inte hört ett ord och då sitter jag ändå i samhällsbyggnadsnämnden. Jag ska föra en diskussion med ordföranden i nämnden om det här.

Den springande punkten är hur ett så pass omfattande förslag på så kort tid har kunnat hamna i en översiktsplan där kommunen sedan tidigare har sagt att vindkraftetableringar inte är tillåten; att det dessutom har kunnat göra det utan att bygden eller ens politiker med insyn i planfrågor, har känt till det gör saken ännu märkligare, enligt bybor som nu fått upp ögonen på vad som är på väg att hända.

– Förslaget är dåligt förankrat i bygden när man inte ens på kommunplan känt till det, säger Pär-Anders Andersson som för egen del har varit engagerad i vindkraft genom den ekonomiska föreningen Offerdalsvind sedan tio år tillbaka.

Han berättar att när föreningen letade möjliga vindkraftsområden, tittade man också på Hällberget – en lång, hög ås sydväst om Kaxås, men avfärdade området ganska snabbt.

– Vi såg att det skulle påverka utseendet i bygden alldeles för mycket. Och då pratade vi om bara ett enda vindkraftverk.

I det nuvarande förslaget finns nio verk med en höjd på 140 meter samt ytterligare 14 verk i Nordbyn.

En del i kritiken från bygdens folk är just hur utseendefrågan.

– Hela landskapsbilden kommer att förändras, konstaterar Inger Skyttmark.

Men det finns andra konsekvenser och aspekter som kritikerna inte anser ha belysts. Bert-Ola Bångman undrar om det överhuvudtaget finns vindmätningar, förutom teoretiska, som stödjer en vindkraftsetablering. Eller hur det blir med jakten i området; vilka regler som gäller med så pass många och stora vindkraftverk.

Eller hur blir det med transporten av elströmmen från de två vindkraftsparkerna. Enligt uppgift lär det vara nästintill fullt i ställverket i Änge.

– I så fall blir det Trångsviken och då måste man bygga en 40 meter bred elledning två mil över Alsenbygden och då är det plötsligt ännu fler som berörs. Den här frågan är större än vad vi tror, säger Bångman.

Mer läsning

Annons