Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för skolan fortsätter i rätten

/
  • Fem familjer har på kort tid flyttat till Västbygden. Marcel Burger och hans sambo Wietske ten Berge var den näst senaste. ”Vi tycker att det är en mysig skola med bra kvalitet och där skola och dagis är samlat på samma ställe”, säger Marcel Burger.
  • ”Politikerna har fattat beslut på ett undermåligt utredningsmaterial. De har räknat på fel siffror och det har vi påtalat flera gånger”, säger föräldern Peter Hallberg.
  • Nästa höst ska skolan läggas ner. Lia är ett av de nästan 60 barnen i Västbygden som kommer att beröras. Foto: Håkan Luthman
  • Wietske ten Berge och dottern Aurélie på promenad på skolgården i 20-gradig kyla.
  • Det blir inget 100-årsfirande för Västbygdens skola om politikerna får som de vill. Ett firande som i så fall Annika och Tilde inte kommer att få uppleva.

Föräldrarna är besvikna och upprörda efter måndagens skolnedläggningsbeslut i Krokoms kommun. Men de har inte givit upp.

– Det kommer att bli ett rättsligt efterspel, säger Peter Hallberg.

Annons

Dagen efter beslutet att lägga ner skolorna i Västbygden och Ytterån träffades några föräldrar i matsalen i Västbygdens skola.

Några av dem, som Peter Hallberg, var med och argumenterade mot nedläggningen under frågestunden på kommunfullmäktigesammanträdet, men de känner fortfarande att något inte stämmer.

– Politikerna har fattat beslut på ett undermåligt utredningsmaterial. De har räknat på fel siffror och det har vi påtalat flera gånger, säger han.

Att det skulle bli en stor kostnad för kommunen att behålla Västbygdens skola är, enligt föräldrarna, baserade på felaktiga siffror från utredningsmaterialet i april. Och det handlar om såväl felräknat antal barn i skolan som kostnaden för en framtida renovering.

Det är framförallt tjänstemännen på kommunen, i synnerhet skolledningen, som Västbygdens föräldrar är starkt kritiska mot.

– De har hävdat att skolan är i stort renoveringsbehov. Hur kan det vara möjligt med ett helt nytt kök som kom upp i november, nya staket och skollokaler som kommer att fungera alldeles utmärkt utan renovering i åtminstone 15 år till, säger Peter Hallberg.

Västbygdens föräldrar undrar också hur det står till med demokratin i Krokoms kommun och anser att en nedläggning av skolan var bestämt redan från början oavsett kostnad och argument.

Endast en politiker har besökt dem på skolan sedan i våras och han var inte ens med när beslutet fattades.

Dessutom ska handlingar under utredningsarbetet, remissvar från Västbygden, ha slarvats bort.

– Vårt material som vi skickade till kommunen och som vi vet diariefördes, försvann och kom aldrig vidare till rektorsgruppen.

Föräldrarna Peter Hallberg, Pär Bengtsson, Maria Leffler, Ellinor Söderqvist, nyinflyttade familjen Wietske ten Berge och Marcel Burger, säger att det finns flera konstigheter runt nedläggningsbeslutet som går tvärtemot såväl skollag som förvaltningslag.

I kväll, onsdag, kommer byn att träffas för att göra rättslig sak av nedläggningen. En överklagan kommer att författas för att skickas till länsrätten.

– Jag hoppas att länsrätten ser alla fel och brister som finns i den här utredningen. Som vi ser det våldför sig Krokoms kommun på demokratin, säger Peter Hallberg.

Mer läsning

Annons