Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kadrilj och hundparad visades på Dille

/
  • Kalle Dahlberg är nöjd med sin naturturismutbildning på Dille och hoppas kunna starta ett företag med jakt- och fisketurism som inriktning efter skolan.
  • Många av eleverna bor med sina egna hundar på skolan. En av aktiviteterna under öppet hus-dagen var att berätta om olika hundraser.
  • Islandshästarnas färgparad var en av aktiviteterna på öppet hus-dagen.
  • Hanna Arvidsson kommer från Stockholm och har tagit med sig sin egen islandshäst Heidrun till skolan. Hon hoppas efter att utbildningen är avklarad kunna driva en gård och eventuellt någon form av turistisk ridverksamhet eller ridskola.
  • De som ville fick även prova på att sko en hästhov under hovslagare Jonas Olofssons översyn. Hanna Arvidsson och Jessica Lundberg testade att sko varsin hov.
  • Skon måste vara helt rak innan den kan slås på hoven. Jessica Lundberg får av Jonas Olofsson lära sig hur man riktar en sko som är sned.

I dag ordnade eleverna på Dille gård naturbruksgymnasium en öppet hus-dag på skolan. På programmet stod bland annat hunduppvisning och kadrilj.

Annons

Dille gård naturbruksgymnasium har två utbildningsinriktningar. Naturturism och islandshäst. För att visa upp verksamheten, främst för grundskoleelever som ska söka gymnasieutbildning under våren, så valde skolan att visa sin verksamhet under en öppet hus-dag.

Många av eleverna har med sig sin egen häst eller hund till skolan och därför blev det naturligt att djuren hamnade i centrum av aktiviteterna. Bland annat så anordnades en rasparad med ett stort antal olika hundar där besökarna fick veta lite om varje ras och dess användningsområde.

Utbildningsgrenen naturturism har ett stort fokus på jakt och fiske, något som lockat flera av eleverna.

– Jag valde Dille mycket för att det ligger nära där jag bor och för att jakt är mitt stora intresse, berättar Kalle Dahlberg som går i årskurs två.

Olle Ahlgren gick ut naturturismutbildningen i fjol. Han är nöjd med utbildningen och letar just nu efter ett arbete inom sitt utbildningsområde.

– Det var en bra utbildning med mycket praktik och utomhusarbete, inte så mycket sitta inomhus.

Kalle Dahlberg ser även många andra fördelar med utbildningen.

– Fördelarna med den här utbildningen är bland annat att man kan få vapenlicens ett år tidigare på dispens. Man kan få jägarexamen om man inte redan har det och olika utbildningar som jaktledarutbildning och skoterkort.

Men jobb inom jakt och naturturism växer inte på träd så Kalle Dahlberg kan mycket väl tänka sig att starta ett företag efter skolan och bedriva någon form av turistisk verksamhet.

Totalt går 79 elever på Dille gårds naturbruksgymnasium. Eftersom skolan är en friskola med riksintag kan elever från hela landet söka utbildningen vilket har lett till att hemorterna spänner mellan allt från Kiruna till Helsingborg. Hanna Arvidsson kommer från Stockholm och går i årskurs ett. Hon känner så här långt i sin utbildning att Dille var rätt val.

– Det är både bra elever och bra lärare. Vi har alltid kul på skolan.

Hon har själv med sig sin häst Heidrun till skolan och tänker sig en framtid som egen företagare.

– Jag skulle vilja ha en egen gård och kanske göra något inom turism eller ha ridskola.

Mer läsning

Annons