Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ju fler kockar desto ädlare soppa

/
  • Marianne Fredriksson och Tove Wallstedt förbereder grönsakerna inför konservering. Tove Wallstedt och hennes man går kursen för att kunna vidga sin frukt- och bärproduktion på Gotland.  Foto: Ulrika Andersson
  • Christele Droz Vincent arbetar som livsmedelsingenjör i Frankrike och håller i kursen. Bodil Cornell, som är med och arrangerar kursen, tolkar.
  • I tre dagar får 15 deltagare lära sig om grönsaksförädling. ”Morotssoppa kan hålla i upp till tre år  i rumstemperatur om processen går rätt till”, säger Christele Droz Vincent som håller i kursen.
  • Maria Wikström från Luleå måttar omsorgsfullt upp morotssoppa i förvaringskärl.Foto: Ulrika Andersson
  • Morotssoppa och chili con beans steriliseras genom upphettning i ugn, därefter stegvis nedkylning till rumstemperatur.Foto: Ulrika Andersson

Chili con beans, morotssoppa och pesto står på schemat när Eldrimner lär ut grönsaksförädling.

– Jag kallar det för delikatessnabbmat, säger Bodil Cornell som är verksamhetsansvarig.

Annons

Marianne Fredriksson, Anneli Löfgren och Maria Wikström står lutade över grytan med chili con beans. De diskuterar livligt ingefära och örtsalt, men är överens om att grytan måste koka några minuter till.

Mathantverksföretaget Eldrimner håller i dagarna kurs i bär- och grönsaksförädling. Christele Droz Vincent, chef för systerföretaget i Frankrike lär ut hur produkter bäst görs hållbara.

– Man måste jobba under hygieniska förhållanden och veta vilken temperatur som gäller för vilken grönsak, säger Christele Droz Vincent.

Kursen är tänkt för personer som producerar och säljer grönsaker i gårdsbutiker, eller liknande, och vill lära sig förädlingstekniken.

– Kursen är verkligen bra, det är en gammal dröm som jag nu förverkligar, berättar Marianne Fredriksson från Ångsta.

De 15 deltagarna samsas runt grytorna i tre dagar för att lära sig om grönsaksförädlingens alla steg; tillagning, sterilisering i ugn och stegvis nedkylning.

– Morotssoppa kan hålla i upp till tre år i rumstemperatur om processen går rätt till, berättar Bodil Cornell.

I ett samhälle där snabbmat rotar sig allt mer och tid för matlagning sällan finns ser Bodil Cornell en efterfrågan på bra mat som är lätt att plocka fram och bara värma.

– Produkten blir som kvalitetssnabbmat som håller sig, smakar bra och är nyttig.

Mer läsning

Annons