Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jiingevaerie sameby motsätter sig jättesatsning på vindkraft

/
  • Familjen Antaris Persson, Valsjöbyn, och med vinterbete i Ragunda kommun, motsätter sig SCA:s vind­- kraftsatsatsning. Ordförande i samebyn, Marianne Persson, är nummer två från höger på bilden. ”Det har under århundraden knaprats på samernas vinterbetesmarker och det här har fått bägaren att rinna över för oss”, säger Marianne Persson.      Foto: Ingvar Ericsson

SCA:s och norska Statkrafts planer på sju vindkraftparker med sammanlagt 455 kraftverk för totalt 20 miljarder kronor inom Bräcke, Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner är i gungning.

I en totalt 155-sidig advokatbyråproducerad akt till miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelserna i Jämtlands och Västernorrlands län motsätter sig Jiingevaerie sameby, tidigare Hotagens sameby, planerna.

Annons

Samebyn håller tillsammans med grannbyn Jonivaerie/Offerdal sammanlagt 2 500 renar i vinterbete i det aktuella, SCA-ägda området där lokalbefolkningen över lag går på moln och ser fram emot lokala uppsving.

Samebyns ordförande, Marianne Persson, Valsjöbyn, och med vinterviste i Näverede, Stugun, hävdar att en vindkraftsatsning skapar så stora svårigheter och avhändar rennäringen så mycket land att SCA-satsningen måste stoppas.

– Det har under århundraden knaprats på samernas vinterbetesmarker och det här har fått bägaren att rinna över för oss. Under hela tiden som det globala samfundet har utvecklats har det skett på bekostnad av urbefolkningar.

– Vi har en lagstadgad renbetesrätt som man inte kan gå förbi hur som helst och Sverige har med stöd av miljöbalken tagit ställning för att renskötseln skall få finnas, säger Marianne Persson.

Marianne Persson påpekar att samerna har ett juridiskt ansvar att hålla reda på var renarna befinner sig.

– Ett sådant ansvar går inte att ta i en vindkraftspark. Det ska produceras två terawattimmar (TWh) eller 10 procent av Sveriges miljömål inom en sameby.

– Hur rättvist är det?

Marianne Persson inser att just den här vindkraftsatsningen kan omintetgöras till följd av samebyns inställning.

– Vi har lagt ner stor möda och stora pengar på vår inlaga, men det handlar om vår verklighet och vi motsätter oss satsningen på grund av att vi är oroliga.

– Vi har redan satsat Indalsälven, vår flyttled, som vi inte kan använda på grund av dåliga isar till följd av vattenkraften.

Mer läsning

Annons