Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järv sköts från helikopter

/
  • När jägaren i helikoptern väl spårat järven så var det hela över på någon minut.

En järv som skingrat en renhjord och dödat ett 30-tal renar i Jovnevaerie sameby i Offerdal sköts av personal från länsstyrelsen i söndags. Jakten skedde från en helikopter.

Annons

– Problemen med den här järven började redan i höstas, säger Kjell Ove Klemensson, som är ordförande för samebyn. Vi har hittat döda renar lite då och då men senaste veckorna blev läget akut.
Klemensson berättar att man dokumenterat 19 döda renar under tio dagar och att man innan dess fick ta hand om ytterligare ett tiotal.
– Järven har inte ätit något av renarna utan bara dödat dem. Det gör att förlusterna blir så stora.
Han säger också att samebyn bara får ersättning för varje dödat djur man påträffar.
– Att järven har splittrat hjorden och att många renar har sprungit härifrån, det får vi stå för själva.
Kjell Ove Klemensson är starkt kritisk till att länsstyrelsen och naturvårdsverket tagit så lång tid som på sig för att bevilja skyddsjakten.
– Vi kom med ansökan för drygt 14 dagar sedan och först nu hände något. Det borde räckt med ett par dagars handläggning. Som det är nu hinner alltför många renar dödas innan det går att få ett beslut.
Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Magnus Kristoffersson säger att han förstår samebyns kritik och i viss mån håller med.
– Vi borde kunna vara snabbare i våra beslut, men i det här fallet gjorde vi vad vi kunde.
När det gäller ersättningen säger Kristoffersson att samebyn får 200 000 kronor för varje järvföryngring som finns inom renbetesområdet.
– Dessutom får samebyn betalt för varje dödat djur.
När det gällde själva jakten i söndags, berättar Magnus Kristoffersson att det var problem att spåra järven från helikoptern eftersom det fanns så mycket spår i området.
– Men när vi väl hittade den var det hela över på någon minut.

Mer läsning

Annons