Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isjaktsfärd slutade i en vak

/
 • Räddningstjänsten drog upp isjakten ur vaken. Arbetet försvårades av            att isen var mycket tunn och inte gick att gå på. Isen brast så det bildades en öppen ränna i anslutning till vaken. Foto: Håkan Luthman

Vid 12.30-tiden på lördagen gick en isjakt genom isen vid Rödöbron, på Frösösidan. Mannen som hamnat i vattnet klarade sig bra men fördes till sjukhus eftersom han blivit nedkyld.

Annons

Det var två vänner som skulle ut med sina isjakter när den ena av dem gick genom isen.

– Mannen var vid gott mod när vi hämtat upp honom ur vaken. Men nedkyld. Han sa att han var glad att vi kom, berättar räddningsledare Peter Frykman.

– Isen är väldigt svag och det gör att den brast ännu mer vid bärgningsarbetet, säger han.

Enligt Peter Frykman tar sig isjakter väldigt långt ut på isen innan det märks att isen är för svag.

En bit ut på isen i sundet syns vaken och en ränna med öppet vattnen. De sista 50 metrarna ut till vaken gick det inte att gå på, isen är för svag.

Enligt boende i närheten så lade isen för en vecka sedan. Polis på plats berättar att det är svag is i området dels för att det är strömt och dels för att två olika vattenströmmar möter varandra.

– Jag blev kvar vid land och pratade i telefonen när jag såg att isen brast för min kompis. Jag hade inte hunnit ge mig ut än, berättar kompisen till mannen som gått genom isen.

Det var vännen som larmade SOS.

– Men de sade åt mig att jag inte fick ge mig ut själv för att hjälpa honom. Jag blev rädd av att se honom i vattnet, berättar vännen.

Han stannade kvar för att hjälpa räddningstjänsten med att få upp isjakten ur vaken.

– Det är lite krångligt att få upp den efter som att isen är så svag, säger Peter Frykman.

Mer läsning

Annons