Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inom en vecka kan Almåsa ha nya ägare

/
  • Det har skrivits många artiklar om Almåsa och bråket med samebyn. Tommy och Marie Åsell har sparat alla urklipp under de senaste elva åren.
  • Daniel Åsell kommer att fortsätta att jobba på anläggningen. Han blir driftansvarig för skidsystemet, lift och snökanoner och har ett kontrakt på två år.
  • I går var den norske mäklaren Öivind Riibe (mitten) på besök  i Almåsa. Det är han som sköter försäljningen av anläggningen.Tommy Åsell till vänster, visade mäklaren och den norske intressenten Elling Enger runt i området.
  • Karta: Kjell Nilsson-Mäki

Den norske mäklare som har hand om försäljning­­­­­en av Almåsa var under gårdagen på plats vid anläggningen i Offerdal. Mäklaren tror att en affär börjar närma sig.

– Nästa vecka är nog allt klart och de nya ägarna kan ta över, säger han.

Annons

På plats i går var även Elling Enger från Oslo, som på uppdrag av norska intressenter inspekterade skidanläggningen. Han var imponerad över att Almåsa var i så bra skick och låg så nära flygplatsen på Frösön.

– Nu ska jag gå runt och ta bilder, så att jag kan visa hemma i Oslo hur det ser ut här. Själv är jag mycket förstjust i anläggning även om det var i kallaste laget här i dag.

Mäklaren Öivind Riibe är den som på uppdrag av ägarparet Tommy och Marie Åsell ska sälja Almåsa. Han säger att det kommer att bli en försäljning mycket snart.

– Jag har två kunder i Norge som båda är lika intresserade av att köpa hela anläggningen. Nästa vecka är nog köpet klart säger han.

Det var i mitten av december som Tommy Åsell annonserade ut sin skidanläggning. Han och frugan Marie har haft Almåsa i elva år.

– Nu är det dags att göra något annat, säger Tommy. Jag ska ägna mig åt mitt nystartade företag och tillverka en uppfinning som jag fått patent på. Det är en eldriven slangupptagare för bland annat brandkåren och andra som jobbar med grova slangar. Samtidigt ska Marie ta det lugnt ett tag, det har varit mycket jobb med lite personal den senaste tiden.

Sedan familjen Åsell tog över Almåsa av Krokoms kommun, har de tredubblat omsättningen och byggt ut hela anläggningen.

– När vi kom hit var allt helt nedslitet och det var risk för nedläggning. Allt som vi tjänat här har plöjt ner i anläggningen, och vi renoverade i åtta år. Nu är restaurangen dubbelt så stor, Vi har en ny snökanonanläggning och har byggt till 40 bäddar i småhus runt området.

Tommy berättar att guldåren för Almåsa var mellan åren 2004 och 2007. Då var det tio säsongsanställda och det var mellan 12 000 och 15 000 besökare per år.

– När ekonomikrisen kom så drog barnfamiljerna ner på skidresorna och besöksantalet minskade markant. Sista åren har det varit svårt att få lönsamhet på Almåsa.

En annan bidragande orsak till att familjen Åsell nu säljer är bråket med samebyn i området. Tommy Åsell vill anlägga en skidbacke på baksidan av Almåsaberget. Samebyn har sagt nej med hänvisning till rennäringen och tvisten, som nu är tio år gammal, har två gånger varit uppe på regeringsnivå.

– Det verkar vara omöjligt för regeringen att avgöra vem som har rätt, suckar Tommy. Men nu får någon annan ta över ärendet.

Men familjen Åsell kommer inte helt att klippa bandet med Almåsa.

– Vår son Daniel ska fortsätta här som driftansvarig och har redan ett kontrakt med mäklaren, som gäller i två år. Så jag och Marie kommer nog hit då och då och hälsar på.

Innan jag går berättar Tommy om den norske intressenten som för några veckor sedan var villig att köpa Almåsa kontant och öppna en träningsanläggning.

– Visst var det frestande att få pengarna i handen, men då skulle anläggningen stängas för allmänheten. Då skulle det bli svårt att titta folk i ögonen, så jag tackade nej till affären, säger Tommy.

Mer läsning

Annons