Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar Johanssons kärra finns i Krokom

/

Mikael Thunell från Krokom har en helt unik bil i sitt garage. Inte nog med att bilen bara finns i två exemplar i landet, dessutom har boxningsvärldsmästaren Ingemar Johansson haft den gamla Plymouthen från 1959 som sponsringsbil.

Annons

– Jag har känt till den här bilen, som har stått i en kornlada i Oviken sedan 1980-talet, berättar Mikael Thunell, när han drar upp garageporten för att visa sin pärla.

– Jag pratade med den gamla ägaren ett antal gånger för att få köpa hans sällsynta bil och till slut så gick han med på en affär.

Mikaels bil är alltså en Plymouth Sport Furu från 1959. Det är den häftigaste av alla Plymouths modeller som har byggts och den här har elektrisk cabriolet och glasratt. Motorn är en V 8 på 305 hästkrafter.

– Det importerades bara två stycken av den här modellen till Sverige 1959 och bägge två finns fortfarande i trafik, berättar han.

Vilket år övertalade du den gamla ägaren och kunde köra hem skönheten?

– Det var tio år sedan och sedan dess har den rullat på utan några problem.

Den har ju lite skavanker, kommer du att göra någon renovering?

– Jag ska plocka ner den och göra en större renovering om något år.

Vad är bilen värd?

– Det har ingen betydelse för den är inte till salu, säger Mikael.

Det häftigaste med Mikaels kärra är nog att den i början av sin livstid disponerades av världsmästaren Ingemar Johansson.

En kompis till Mikael, Peter Andrén från Frösön, har forskat i Plymouthens historia och kommit fram till att samma år som Ingo blev världsmästare, alltså 1959, ägdes bilen av ett produktionsbolag och det bolaget lät Ingemar Johansson disponera bilen fritt under hela det året.

– Jag såg en gammal Åsa-Nissefilm för ett tag sedan och i den filmen medverkade Ingemar Johansson när han kom och körde Plymouthen, så att det är rätt bil är det nog ingen tvekan om, säger Peter Andrén.

Mer läsning

Annons