Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrottsjuvar tar det som ryms i fickorna och lämnar allt annat

Ett flertal av inbrottsstölderna i bostäder på senare tid tyder på att tjuvarna är ute efter pengar och smycken, men plattskärmar och allt som inte ryms i fickorna lämnas kvar.

Annons
Vid ett par uppmärksammade stölder i Krokoms kommun under senaste tiden har endast pengar och värdeföremål stulits. Andra värdesaker och kapitalvaror har lämnats kvar i bostäderna. Samma sak gäller för några villainbrott i Östersund och på Frösön.
Ett bostadsinbrott inträffade i Dvärsätt för cirka två veckor sedan. I Skärvången i helgen tände Alva Nilsson en lampa och skrämde tjuvarna och i Föllinge stals ett kassaskåp från hembygdsföreningen samma helg.
I slutet av september drabbades Manne Fjäll i Föllinge av att två kvinnor kom på besök och någon av dem stal hans pengar och smycken.
- Min personliga bild av det här är att det inte är så många gäng som åker runt och gör inbrott. Tillvägagångssättet tyder på att det är ungefär samma aktör, säger Mikael Lundberg vid Krokomspolisen.
- Det gånga helgen var det dags för Föllinge och Skärvången och det ser ut som om man åker ut i olika delar av länet vid olika tillfällen.
Mikael Lundberg konstaterar att det förekommit något märkliga tillvägagångssätt vid flertalet bostadsinbrott i Krokom och Östersund på senare tid.
- Det som normalt är stöld- begärligt vid de här inbrotten är exempelvis dataskärmar, tevespel, datorer och dyr sprit som kan avyttras. Men såna saker har de helt ratat.
På skolan i Skärvången vid inbrottet i helgen fanns plattskärmar och andra grejer men de var inte intressanta. Lite kontanter i ett kuvert var det enda som var borta.
- Det man kan stoppa i fickorna som smycken och pengar har försvunnit. Så var det även vid villainbrotten i Östersund för några veckor sedan, konstaterar Mikael Lundberg vid Krokomspolisen
Den som känner sig osäker och vill ha inbrottslarm installerat i Krokomsbostäders lägenheter får bekosta det själva.
- Det är upp till var och en att införskaffa larm om man vill ha. Det gäller såväl hyresgäster av lokaler som hyresgäster av bostäder, säger Kenneth Karlsson, vd för Krokomsbostäder.
Har ni märkt av att det förekommer inbrott i kommunens bostäder?
- Nej, jag har inte nåtts av att det varit några inbrott i bostäderna, säger Kenneth Karlsson.
Anmälda stölder i samband med inbrott i bostäder och fritidshus i Krokoms kommun ligger på en ganska oförändrad nivå hittills i år, jämfört med motsvarande tid förra året.
- Sex stölder ur fritidshus har anmälts hittills i år i det som omfattar nästan hela Krokoms kommun. Sju fall anmäldes motsvarande tid förra året, säger Mia Eriksson vid polisens underrättelseenhet i Östersund.
När det gäller stöld ur eller från båt så anmäldes sex fall förra året i Krokoms kommun under perioden. Hittills i år har inga båtstölder anmälts.
Hur är det med inbrott i kommunens lokaler?
- Jag kan inte påstå att jag ser någon ökning. Det går i vågor och när något stjäls är det ofta datorer och annan IT som är attraktivt, säger kommunens fastighetschef Thomas Nilsson.

Mer läsning

Annons