Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Storåbränna handlar livet om snöskotrar ...

/
 • Skotertillbehör. Här drev Berne Brenjes farmor och farfar Icabutik i 52 år. De stängde verksamheten 2001. Nu har Berne sin tillbehörsaffär i lokalerna.
 • Frisör vid skoterleden.Lina Dahlén har öppnat frisörstudio bredvid skoterleden. Just nu är hon mammaledig. I famnen har hon dottern Lucia, 14 månader och i sängen sover Vendela, tre veckor.
 • Skoterstaty. Statyn i Storåbränna föreställer en skoter förstås.
 • Peter Stormare har skickat en signerad LT-löpsedel till Berne Brenje som tack för den hjälp han fick.
 • Skoteråkarna Göran Mattson och PO Eriksson från Ås, diskuterar skoterleder med Berne Brenje.
 • Berne Brenje har förutom sin affär och camping en portabel bastu och badtunna. Badtunnan ser ut att vara i kallaste laget, men om någon dag ska den användas, berättar han.
 • En av de fem skoterleder som går igenom Storåbränna. Lägg märke till drivremmarna som någon hängt på kryssmarkeringen.
 • Skotermack. Vilken by kan skryta med en egen skotermack vid leden? I Storåbränna kan man det.
 • Storåbränna ligger fantastiskt vackert med utsikt åt alla håll. Här handlar livet till stora delar om snöskotrar,             åtminstone på vintern.Skoterfirma. En skoterfirma håller till i gamla skolan.
 • Skoterverkstad. I 25 år har Bernes bror Bernt haft skoterverkstad i Storåbränna. ”Verksamheten har rullat på och det finns alltid jobb”, säger han.

Gamla skolan är skoteraffär, före detta Ica säljer skoter­utrustning, det finns två skoterverkstäder och en skotermack. Byns staty är naturligtvis en snöskoter. Välkommen till Storåbränna i norra Jämtland!

Annons

I Storåbränna slutar den allmänna vägen. Men här strålar fem skoterleder samman.

Det innebär att det mesta i byn kretsar kring skotern och nu kan man till och med klippa sig efter skoterleden.

När LT rullar in i Storåbränna är det 22 grader kallt ute men solen lyser från en klarblå himmel och snön ligger tjock på trädgrenarna. Det är bedövande vackert och utsikten härifrån är enorm.

En av byns eldsjälar är Berne Brenje. Han har bott här hela sitt liv och har också skaffat barn som ska få växa upp här. Han tar emot i sin lilla skoterbutik och börjar berätta om bygden, folket och skoterlivet.

– Vi är 66 bofasta här i Storåbränna och av dem är femton barn. Bara under de senaste 13 månaderna har det fötts sju nya invånare här så nu får vi snart öppna en egen förskola, skrattar han.

Berne är en typisk överlevare i glesbygden. Förutom skoteruthyrning med tio maskiner och sin tillbehörsbutik så har han nyligen fått klar sin stugby med sex stugor varav fem är färdigbyggda. Till campingen, som han blygsamt döpt till ”Big River camp” finns också ett servicehus samt portabel bastu och vedeldad badtunna.

– Fast det är dåliga tider så märks det inte här. Jag har bra bokat framöver och framtiden ser ljus ut. Jag tror att folk turistar på hemmaplan nu när ekonomin ser ut som den gör.

En av Storåbrännas skoterverkstäder drivs av Bernes far och bror. De har också skoterförsäljning och byns skotermack som drar åkare från stora delar av länet.

– Klart man tankar här när vi ändå passerar, säger PO Eriksson från Ås samtidigt som han fyller full tank i skotern. Det är perfekt för oss skoteråkare att slippa dra med en massa bensin på färden.

PO berömmer också Storåbränna för sin natur och de fina lederna.

– Det finns många skoterleder här, så man behöver inte trängas.

En annan som tänkt till när det gäller service till skoteråkarna är Lina Dahlén. För ett år sedan öppnade hon en frisörsalong bredvid skoterleden och har fullt upp med att klippa både manliga och kvinnliga kunder.

– Det går fantastiskt bra, långt över förväntan säger hon. Visserligen är jag hemma just nu eftersom min nyfödda baby bara är tre veckor gammal, men så fort jag kan ska jag sätta igång och jobba igen.

Andra företag i byn är konsultfirma, elfirma, draghundsservice och flera lantbrukare.

Sune Dahlén har bott i Storåbränna sedan 1990.

– Det roligaste med byn är nog alla nya barn som kommit till det senaste året. Det är ju helt fantastiskt. Nu har man bytt ut rullatorerna mot barnvagnar, säger han.

En som är mycket nöjd med Berne och hans skotrar är skådespelaren Peter Stormare. På väggen i Bernes butik hänger en inramad LT-löpsedel från ett reportage om honom.

– Han fick låna skoter och utrustning här när de skulle göra filmen ”Varg” i Valsjöbyn. Som tack så skickade han den signerade löpsedeln. Det är ett fint minne som jag uppskattar mycket.

En fråga man funderar på är vad folket i byn gör på sommaren eftersom allt verkar kretsa kring skotern och skoteråkningen.

– Själv håller jag på med skogsröjning och diverse snickeriuppdrag. Annars har vi fisketurism som är stor på sommaren.

Mer läsning

Annons