Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Krokom får synskadade Nils-Olof Olofsson klara sig själv

/
  • För en dryg vecka sedan flyttade Nils-Olof och Karin till Krokom från Flen. Nu har man redan kommit på kant med kommunen.
  • – Jag klarar inte en meter utan hjälp av frugan, säger synskadade Nils-Olof Olofsson.
  • – Vi känner oss inte direkt välkommen till Krokom, säger Nils-Olof Olofsson och hans fru Karin.

När svårt synskadade Nils-Olof Olofsson från Krokom ska åka färdtjänst får han göra det utan ledsagare.

Krokoms kommun har sagt nej till hans begäran att hans fru ska få åka med.

– Vi har inte råd att betala dyra resor när vi bara har pensionen att leva av, säger han.

Annons

Det var för en dryg vecka sedan Nils-Olof Olofsson och hans fru Karin flyttade till Krokom från Flen, där de bott hela sitt vuxna liv. Anledningen var att Nils-Olof har släkt i Jämtland, som de ville komma närmare på äldre dagar.

För sex år sedan drabbades Nils-Olof av en ögonsjukdom som successivt har försämrat hans syn. Nu är allt bara en dimma för honom.

– När jag skulle ut med färdtjänsten i Flen var det inga som helst problem. Där fick frugan följa med kostnadsfritt som ledsagare på resorna, eftersom de förstod att jag inte skulle kunna klara mig annars. Därför trodde jag naturligtvis att det var samma regler här, men nu har vi fått beskedet av Krokoms kommun att min fru ska betala resorna själv.

Eftersom jag inte ser någonting så klarar jag inte en meter utan att min fru är med, men det verkar inte kommunen bry sig om.

– Jag blir så förbannad. Det vore väl bättre att politikerna och tjänstemännen drog ner på sina feta arvoden och låta pengarna gå till sjuka och handikappade. Här har man jobbat hela sitt liv och betalat skatt, men när vi vill ha något tillbaka, då är det stopp, säger han.

Nu vet inte Nils-Olof hur han och hans fru ska bära sig åt när de ska göra något ärende i Östersund eller hälsa på släkten.

– Vi har inte råd att betala dyra resor med den lilla pension vi har, säger Nils-Olof som nu inte tycker att han känner sig välkommen till Krokom.

– Jag är inte rädd att flytta igen, men då till blir det till någon annan kommun Men först ska jag överklaga Krokoms beslut till länsrätten. Där kanske vi kan få genom våra krav.

Färdtjänsthandläggaren på Krokoms kommun vill inte ha sitt namn i tidningen och vill inte kommentera ärendet förrän överklagandet till länsrätten har behandlats.

– Men generellt kan jag säga att det inte gäller samma regler i landet när det gäller färdtjänst. Vi har sagt nej till liknande förfrågningar tidigare.

Färdtjänsthandläggaren säger också att hon tycker det är konstigt att familjen Olofsson kan komma med de här kraven efter att de bara bott en vecka i kommunen.

Mer läsning

Annons