Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovslagare – yrket som lockar allt fler kvinnor

/
  • Annelie Dahlberg arbetar med att göra en så kallad äggsko. ”Det är svårt att veta var på skon jag ska slå för att den ska forma sig som jag vill. Det krävs mycket träning”, säger hon.
  • ”Jag har hållit på med hästar i hela mitt liv, men det är inte lätt att leva på. Genom att bli hovslagare får jag ändå  arbeta med det som är mitt stora intresse”, säger Gustav Hellman som har att brås på; hans pappa är hovslagare.
  • ”Jag har alltid hållit på med hästar och vill jobba med hästar. Att vara hovslagare är jobbigt för kroppen men det är också det jag tycker är härligt”, säger Emelie Lindkvist.
  • Eleverna har en lista på olika slags hästskor som de ska kunna göra. Olika varianter kan behövas beroende på den enskilda hästens hovar, ben, hur den går och om den har någon skada. En variant innebär att de bygger på en liten klack på bakänden av skon, en annan är till exempel att skon byggs ihop i bakänden med en extra bit järn.
  • I ett rum bredvid smedjan står en stor kyl. Där inne ligger hästben, avsågade från knät. Hovar från slaktade hästar är de första som eleverna får sko.Foto: Håkan Luthman
  • Daniel van der Blij och Gustav Hellman undersöker om Gustav har fått till hästskon som han jobbar med.
  • Annelie Dahlberg arbetar med att göra en så kallad äggsko. ”Det är svårt att veta var på skon jag ska slå för att den ska forma sig som jag vill. Det krävs mycket träning”, säger hon.

Behovet av hovslagare i landet är stort och Wången i Alsen erbjuder en sådan utbildning. Enligt tradition har hovslagare varit ett yrke som mest lockat män men det har ändrats. Två tredjedelar av eleverna på Wångens utbildning är kvinnor.

Annons

I slutet av november har Emelie Lindkvist och hennes kurskamrater gått ett år på hovslagarutbildningen på Wången.

Då ska de ut i verkligheten för att skaffa sig yrkespraktik. Efter ytterligare ett år kommer de tillbaka till Wången för att ta yrkesexamen.

– Det är spännande och roligt, säger hon.

– Hovslagare har blivit mer populärt bland kvinnor. Tidigare var det som med veterinärer, att det mest var män som arbetade med det, men nu blir det allt fler kvinnor som har dessa som yrken, säger Anna Hansson, programansvarig för utbildningen.

Två tredjedelar av eleverna som går utbildningen på Wången är kvinnor.

– Vi har intagning tre gånger per år. Sammanlagt går 15 elever utbildningen, fem i varje grupp, säger Anna Hansson.

När LT är på besök är det arbete i smedjan som står på schemat. Flera ässjor är igång. Det är en härd med hög temperatur som används för att hetta upp järnet så att det blir böjbart.

Det är varmt i smedjan och det bankas och slipas i alla hörn. Eleverna får lära sig att modifiera hästskorna utifrån olika behov.

Annelie Dahlberg ska göra en äggsko.

– Hästar som har problem med gaffelbandskador eller strålbenshälta kan behöva en sådan för extra stöd, säger hon.

Istället för att hästskon är öppen bygger hon igen den med en bit som är böjd. Skon får form som ett ovalt ägg.

Daniel van der Blij är lärare på hovslagarutbildningen.

– Det finns ungefär 300 000 hästar i Sverige som ska skos var sjätte till åttonde vecka. Behovet av hovslagare är stort. Det finns cirka 2 000 hovslagare, 458 är med i hovslagareföreningen, säger Daniel van der Blij.

Han sitter med i föreningens styrelse. Föreningen arbetar för att det ska bli en yrkeslegitimation för hovslagare. Men eftersom det inte är ett akademiskt yrke så har det inte gått att få till ännu.

– Det finns många hovslagare som jobbar svart och ett billigare pris lockar många hästägare, säger han.

– Det finns bara ett sätt att göra rätt på men miljoner sätt att göra fel och det är viktigt att det blir rätt och att hovslagaren har de rätta kunskaperna, säger Daniel van der Blij.

På utbildningen lär sig eleverna inte bara att sko, verka och forma och bygga om hästskorna.

– Utbildningen innehåller också veterinärkunskaper, anatomi och biologi.

Ekonomi och företagande ingår också. Att vara hovslagare är väldigt fysiskt och påfrestande för kroppen så det ingår också att lära eleverna att bli medvetna om ergonomi och att det är viktigt att sköta om sig själv för att klara av arbetet under många år.

Mer läsning

Annons