Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilda tror på länets jordbruk – men det behövs nytänkande

/
  • ”När det gäller mjölken så är det ett stålbad som nu. Det gäller att hålla ut och det finns bra förutsättningar  i Jämtland för produktion av både mjölk och kött”, säger Hilda Runsten som ingår  i ungdomens riksstyrelse  inom LRF.

För närvarande har hon ett expertuppdrag inom ekologisk produktion hos LRF i Stockholm. Det ger erfarenheter om hur exempelvis politiskt lobbyarbete går till. Men ett halvår där räcker, känner Hilda Runsten. Sedan blir det hemgården i Alsen där föräldrarna bedriver mjölkproduktion och den vill hon fortsätta utveckla.

Annons

Hilda Runsten, 29, är ledamot i ungdomens riksstyrelse i LRF. Hon är vice ordförande i Jämtlandsförbundets ungdomsstyrelse och finns med i styrelsen för Jämtlandsgården.

På senare tid har fokus hamnat på Milkos jätteförlust när det handlat om länets bönder. Hilda Runsten ser goda framtidsförutsättningar jordbruket, men det kan behövas en del nytänkande.

– Vi måste få fler att ställa om till ekologisk produktion, säger hon.

– Men vi skulle behöva bli fler unga som ägna oss åt det här med lantbruk. Medelåldern på lantbrukarna är hög i länet.

Hilda Runsten brukar besöka skolor och informera om hur modernt lantbruk bedrivs. Hon försöker också påverka för att få in yngre personer i beslutsfunktioner.

– Intresset är ganska bra men de unga behöver få lite utbildning på vägen och det är alldeles för få tjejer i de här sammanhangen, konstaterar hon.

Hilda är en av två svenska ungdomar i Ceja, som ger röst åt Europas nästa generation lantbrukare. Ungdomsorganisationer motsvarande LRF:s från hela Europa träffas där för att lyfta frågor som är viktiga för de i åldrarna 18–35 år.

– Jordbruksfrågorna skjuts alltmer till den europeiska nivån. Vi blir mer beroende av hur världsmarknaden ser ut, konstaterar hon.

– En hel del av EU:s kommissionärer vill träffa oss för att stämma av hur vi ser på olika frågeställningar, säger Hilda Runsten.

Vad ska man satsa på framöver, är det mjölk eller kött?

– När det gäller mjölken så är det ett stålbad som nu. Det gäller att hålla ut och det finns bra förutsättningar i Jämtland för produktion av både mjölk och kött.

Stålbadet gäller i högsta grad Milko konstaterar Hilda, samtidigt som hon helst ser att flera mindre aktörer etablerar sig på mjölkmarknaden.

– Getmejerierna här i länet går jättebra och med mjölkförpackningar där man kan se en bild på bonden som producerat vanlig mjölk gå det också att ta två kronor mer för den, enligt Hilda Runsten.

Hon nämner Emå-mejeriet i Kalmartrakten och Östgöta Mjölk som lyckade exempel på att det går att producera mjölk lönsamt i mindre enheter. Det sistnämnda som är ett nytt, lokalt alternativ till Arla, är ett samarbete mellan sju stora gårdar, alla med frigående kor året runt.

– En stor fråga för oss är att få bättre betalt för det som produceras.

– Bönderna måste bli bättre på att göra affärer och i det sammanhanget vill de yngre ha direktkontakt med slutkonsumenter för att minska kostnaderna i mellanleden.

För nästa generation kan en kombination av mjölk, kött, skog och besökare som bor på lantgård bli allt mer betydelsefullt för att parera svängningarna på den globala arenan.

Lantbruket har fått draghjälp på senare genom att bönder har exponerats mycket i medierna. Program som ”Bonde söker fru” har höga tittarsiffror.

– Det är enbart positivt. Mer populärt än nu är det svårt att se att bondelivet kan bli även om programmet inte visar allt jobb man måste lägga ner.

– Att ha lantbruk är som att driva vilket företag som helst i dag. Det är egentligen fyra roller som ska behärskas; där ingår även att vara arbetsgivare och revisor. Tidigare var det mycket frågan om att odla och sköta djuren.

Vilka frågor vill du driva framöver?

– Ekologisk produktion som jag har jobbat mycket med är en stor fråga. Vi måste se till att få fram det kunderna efterfrågar.

– Vad som händer med jordbrukspolitiken efter 2013 är av stor betydelse. Det är viktigt att investeringsstödet finns kvar. Allt har blivit större och det krävs tillgång till kapital.

– Men det handlar om att expandera utan att bra värden försvinner och istället ta vara på den biten i länet.

Mer läsning

Annons