Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt om hemtjänst

De äldre inom Krokoms kommuns omsorg får ingen ökad valfrihet. Efter en lång, och stundtals het, debatt vid onsdagens kommunfullmäktige blev förslaget om att införa lagen om valfrihet inom hemtjänsten, LOV, återremitterat.

Annons

Frågan går nu vidare till fullmäktige för beslut i juni. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ansåg att de saknade svar på en rad frågeställningar.

Christer Toft (S), och Jörgen Blom (V) har i en gemensam reservation skrivit att de anser att man kan bedriva bra vård i kommunal regi samt att den ska finansieras med skattemedel och inte av företagens vinstkalkyler.

Kommunstyrelsens ordförande Maria Söderberg, (C) anser att deras argument är rent företagarfientliga.

– Debatten var ideologiskt väldigt tydlig, majoriteten ser lagen som en möjlighet, både för företagen och enskilda brukare. Det viktigaste är att sätta medborgarna i centrum och låta dem få välja vem som kommer dit och uträttar ärenden, säger hon.

Valfrihetslagen öppnar för privata företag att konkurrera med kommunens verksamheter genom att låta patienten eller brukaren själv bestämma vem som ska utföra tjänsterna.

Mer läsning

Annons