Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela kommunen protesterar mot en nedläggning av Spinnrocken

/
  • ”Det är de gamla som får betala med det här förslaget, oavsett om kommunen ska spara eller ej”, säger Tina Stafrén. I dag startar en aktion i hela Krokoms kommun för att behålla demensboendet Spinnrocken  i Nälden.Foto: Hans-Råger Bergström

Krokoms politiker föreslår en nedläggning av demensboendet Spinnrocken. Men allmänheten reagerar kraftigt. I dag startar aktioner på offentliga platser runt om i hela kommunen.

Annons

När Krokoms kommuns ska spara pengar föreslår socialförvaltningen att demensboendet Spinnrocken i Nälden och korttidsboendet Lingonet ska läggas ned redan i år. De äldre ska då flyttas till andra boenden i kommunen, och personaltätheten blir därmed mindre.

Förslaget har redan väckt kraftiga reaktioner hos anhöriga, som även ifrågasätter kommunens beräkningar och argument.

– Politikerna ger sig på de svagaste i samhället, sa Ove och Ulla Byström till LT i början av maj eftersom Oves 96-åriga mamma riskerar att flyttas från Nälden till Föllinge.

Och reaktionerna har nu växt sig ännu starkare. Flera kommuninvånare samlar i dag ihop sig för en gemensam aktion för att försöka påverka politikerna.

– I en kommun där många vittnar om att äldrevården är i behov av en upprustning och inte en nedrustning är det här ett beslut åt fel håll, säger Tina Stafrén, som sedan i höstas engagerat sig i hur äldrevården i kommunen ser ut.

– Vi gör även detta för att visa vårt stöd för de gamla inom äldrevården i dag, för personalen som jobbar där och för de som kommer att behöva äldrevård i framtiden.

– Många av dem är väldigt oroliga för hur det ska bli när de behöver vård, säger hon.

Tillsammans med PRO kommer Tina under förmiddagen och eftermiddagen i dag finnas utanför affärerna i Krokom och samla in namnunderskrifter mot förslaget.

– PRO-representanter kommer även att finnas i Nälden och i andra orter kommer vi att lägga ut namninsamlingslistor, säger hon.

Aktionen kommer pågå fram till på måndag, så att namnlistorna kan tas med och visas upp på kommunfullmäktigemötet nästa onsdag.

Förhoppningen är att de ska påverka politikerna, som då fattar beslut om nämndernas budget. Det slutgiltiga beslutet om Spinnrocken fattas av sociala nämnden den 22 juni.

– Det är de gamla som får betala med det här förslaget, oavsett om kommunen ska spara eller ej, säger Tina Stafrén.

Mer läsning

Annons